Companii

Mecanica Fina a cumparat o ferma pentru testarea microinstalatiilor de irigat

13.08.2004, 00:00 73

Producatorul de aparate de masura si control Mecanica Fina Bucuresti a incheiat prima jumatate a anului cu o un profit de aproape trei ori mai mare in termeni nominali fata decat in primul semestru al anului trecut datorita programului de restructurare prin care a trecut societatea si a cresterii vanzarilor. Reprezentantii Mecanica Fina spun ca spera ca semestru al doilea sa aduca o noua crestere a rezultatelor financiare.
In primele sase luni Mecanica Fina a inregistrat un profit net de 12 miliarde de lei (0,29 milioane de euro), fata de 4,8 miliarde de lei (0,13 milioane de euro) in primele sase luni ale anului 2003.
"Am incercam sa rezolvam problemele interne ale societatii, in special in ceea ce priveste reducerea costurilor. Cred ca in a doua parte a anului va fi si mai bine," spune Sergio Mollo, administratorul companiei si principalul actionar. El detine 89% din actiunile Mecanica Fina.
Principalul produs al Mecanica Fina sunt in prezent cronotahografele, aparate care inregistreaza evolutia in timp a vitezei autovehiculelor, utilizate in special la camioane. Compania a inceput sa exporte astfel de aparate in Germania si a incheiat un contract pentru livrarea acestora in tarile din nordul Africii.
Societatea mai produce pe langa aparatele de masura si matrite pentru turnare a maselor plastice. Principalii clienti ai Mecanica Fina sunt Petrom CFR si Oltchim.
Cifra de afaceri a urcat cu 75% in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut ajungand la 87 miliarde de lei (2,2 milioane de euro).
Mecanica Fina mai castiga in prezent si din inchirierea unor spatii industriale si de birouri pe care le detine in Capitala.
Compania a cumparat recent o ferma agricola in judetul Ialomita si vrea sa ajunga sa detina 200 de hectare de teren agricol. "Intentionam sa cream mai multe ferme experimentare pentru ca vrem sa dezvoltam productia de micro-irigatoare, instalatii care aduc apa pana la radacina pomilor," spune Mollo.
Printre celelalte proiecte ale Mecanica Fina se numara productia de bijuterii din aur si reluarea productie de ceasuri marca Orex, oprita in urma cu peste trei ani. Productia de bijuterii si ceasuri era programata initial sa debuteze n luna septembrie a acestui an, dar Mollo spune ca programul este in intarziere si iar productia va fi inceputa la inceputul anului viitor.
Actiunile Mecanica Fina sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde au castigat ieri 20% fata de ziua precedenta, dar pe fondul unei lichiditati extrem de reduse. Ultima cotatie de ieri a Mecanica Fina a fost de 21.000 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii se ridica la un milion de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO