Companii

Mecanica Fina a revenit pe profit

18.11.2005, 18:37 31

Producatorul de aparatura de masura si control Mecanica Fina Bucuresti a trecut pe profit in trimestrul trei, obtinand castiguri nete in valoare de 623.000 de lei (180.000 de euro).

In conditiile in care compania incheiase primul semestru in pierdere, profitul net la noua luni are o valoare cumulata de doar 90.000 de lei (25.000 de euro), mult mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand Mecanica Fina obtinuse castiguri nete de 2,1 milioane de lei (515.000 de euro).

In primele trei trimestre compania a realizat o cifra de afaceri de 9,35 milioane de euro, in scadere cu 21,43% fata de perioada similara din 2004.

"Profitul a scazut din cauza achitarii unor dobanzi si penalizari cauzate de intarzierea platii contributiilor la CAS. Scaderea vanzarilor a fost cauzata de desfasurarea unui program de restructurare si reorganizare a productiei, avand in vedere ca au existat perioade in care nu am putut sa producem la capacitatea maxima. Printre cele mai importante masuri ale programului de restructurare se numara achizitionarea unor utilaje noi si reducerea numarului de personal", a explicat Maria Rogojan, directorul economic si administrativ al companiei.

Rezultatele financiare obtinute de Mecanica Fina au fost afectate si de fluctuatiile de pe piata valutara, aproximativ 30% din productia companiei fiind destinata pietelor externe.

"Exportam in principal aparate de masura si control, principalele destinatii fiind tarile din Uniunea Europeana: Italia, Franta, Ungaria, Germania", a precizat Maria Rogojan. Societatea mai produce si matrite pentru turnare a maselor plastice.

Reprezentantii companiei estimeaza ca Mecanica Fina va obtine profit in ultimele trei luni din 2005, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut rezultatul a fost negativ. "Trimestrul patru va fi mai bun decat anul trecut, insa castigurile nete anuale vor fi mai mici decat in 2004. Pe termen scurt vom continua investitiile in modernizarea productiei si a cladirilor, cheltuielile in acest sens urmand sa fie de aproximativ 400.000 de euro.

Impactul programului de restructurare se va simti insa incepand cu anul viitor", a concluzionat Maria Rogojan.

Compania bucuresteana este detinuta in proportie de 89,9% de catre Mol Invest, societate controlata de omul de afaceri italian Sergio Mollo.

Mecanica Fina este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice RASDAQ, ultimele tranzactii derulandu-se in jurul pretului de 2,5 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO