Companii

Mecanica Fina isi dubleaza profitul

26.11.2004, 00:00 35

Mecanica Fina, cel mai mare producator de aparate de masura si control din tara, a raportat pe primele noua luni un profit brut de 536.000 de euro, dublu fata de anul trecut, pe fondul reducerii semnificative a cheltuielilor.
In aceeasi perioada, cifra de afaceri a urcat cu 21%, la un nivel de 2,9 mil. euro.
Conducerea companiei se asteapta ca profitul sa merga pe acelasi trend si preconizeaza pentru sfarsitul anului un nivel de cel putin 0,68 mil. euro.
Anul acesta, Mecanica a realizat investitii de circa 270.000 de euro in masini si utilaje, in modernizarea retelelor de utilitati si in spatii industriale si de birouri. Compani mai are in plan pana la sfarsitul anului demararea unor investitii de circa 200.000 de euro.
"In urma investitiilor realizate am obtinut o productivitate mai mult decat dubla si reducerea semnificativa a cheltuielilor cu utilitatile. In urma reparatiilor, consumul de energie electrica a scazut cu mai mult de jumatate", a declarat directorul economic, Maria Rogojan.
Compania a mai inregistrat si o crestere a veniturilor din inchirieri, acestea ridicandu-se in prezent la circa 40.000 euro/luna.
Pierderea din activitatea financiara s-a adancit insa la la 103.000 euro din cauza diferentelor de curs si noilor credite de investitii (0,3 mil. euro) contractate pe o peroada de cinci ani, datoria companiei ajungand la nivelul de 1,56 mil. euro.
Principalul produs al Mecanica Fina sunt in prezent cronotahografele, aparate care inregistreaza evolutia in timp a vitezei autovehiculelor, utilizate in special la camioane. Compania a inceput sa exporte astfel de aparate in Germania si a incheiat un contract pentru livrarea acestora in tarile din nordul Africii.
Societatea mai produce pe langa aparatele de masura si matrite pentru turnare a maselor plastice. Principalii clienti ai Mecanica Fina sunt Petrom CFR, Metrorex, Oltichim si Arpechim.
Apoximativ 40% din productia companiei este destinata exportului, in tari precum Italia, Germania, Franta, Austria si Ungaria.
Actiunile Mecanica Fina sunt listate pe RASDAQ. Ultima cotatie a fost de 41.000 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 2 mil. euro. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO