Companii

Mechel închide combinatul Oţelu Roşu, activul cu cele mai mari şanse să fie scos la vânzare - surse

Mechel închide combinatul Oţelu Roşu, activul cu cele...

Autor: Marius Oncu

21.09.2012, 12:59 1639

Angajaţii de la Oţelu Roşu vor fi păstraţi fără a se confrunta cu perspectiva concedierilor, spre deosebire de personalul de la combinatul deţinut de Mechel la Câmpia Turzii. Ductil Steel Oţelu Roşu are aproximativ 500 de anagajaţi.

Închiderea Ductil Steel Oţelu Roşu este motivată de scăderea cererii în Europa şi numărul redus de comenzi primite. Combinatul va rămâne închis pe termen nedefinit şi va fi repornit doar la îmbunătăţirea condiţiilor din piaţă, a spus sursa citată.

Oţelu Roşu a oprit achiziţiile de deşeuri feroase în septembrie, au declarat dealeri locali pentru Platts.

Sursele Platts afirmă că este implementat un plan care prevedea închiderea permanentă a combinatului din ianuarie 2013, întrucât Oţelu Roşu este activul Mechel cu cele mai mari şanse de a fi scos la vânzare.

Mechel a refuzat să comenteze subiectul. Un reprezentant al Mechel a declarat, însă, că grupul îşi consolidează producţia de oţel brut din România la combinatul de la Târgovişte, care lucrează la capacitate maximă.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie.

Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, vinerea trecută, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operaţiuni.

Grupul rus a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO