♦ Anual, doar în România sunt diagnosticaţi circa 100.000 de noi pacienţi cu o boală oncologică, potrivit estimărilor realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în colaborare cu Comisia Europeană ♦ Prof. asociat Nalan Akgül Babacan de la spitalul Medicana din Istanbul vede o incidenţă crescută în rândul pacienţilor tineri.
Riscul de boală oncologică poate fi redus chiar şi cu 80% în cazul persoanelor care renunţă la obiceiuri nocive cum ar fi fumatul sau consumul de alcool şi sunt mai atente la alimentaţie, la greutate. În plus, pentru câteva tipuri de cancer există deja prevenţie prin vaccinare, ceea ce contribuie la scăderea riscului de a dezvolta o boală gravă, crede prof. asociat Nalan Akgül Babacan. Ea este medic specialist în oncologie la spitalul Medicana din Istanbul, unul dintre cele mai mari grupuri private de sănătate de pe piaţa din Turcia.
„Trebuie să renunţăm la anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul, consumul de alcool. Trebuie să fim atenţi la nutriţie, să mâncăm suficiente legume, fructe, să reducem aportul de zahăr, de fast-food, carne roşie. Ştim că obezitatea este legată de anumite tipuri de cancer, cum sunt cele de colon sau chiar de sân. Exerciţiile fizice regulate sunt o opţiune bună. Există vaccinuri pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel împotriva HPV.“