Companii

Medicina, intre supravietuire si chirugie robotica

13.03.2003, 00:00 172

La mijlocul lunii februarie, cand sistemul sanitar aluneca spre cea mai neagra criza financiara post-decembrista, profesorul MIhai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj cauta solutii medicale moderne care sa scada durata zilei de spitalizare, pastrand, insa, contextul unui act medical de calitate.
Ce a ales? O solutie temporara, dar unica, concretizata in cateva operatii laparoscopice asistate de robot. Aceste interventii, reprezinta, in opinia profesorului Lucan, o astfel de alternativa. Deja, medicii clujeni aveau sufficienta experienta in procedurile laparoscopice. Numai in 2002, s-au efectuat peste 5.000 de operatii, aproximativ 30 la sua dintre interventii fiind prin astfel de metode, unele premiere nationale sau chiar europene cum ar fi prima recoltare laparoscopica pentru transplant sau prima recoltare laparoscopica asistata manual pentru transplant.

Omul si robotul care vin de la Munchen
Robotul reprezenta, insa, noul. Dar cum sa faci rost de acest robot, pentru ca, visteria era goala, iar sponsorii nu incheiasera bilantul anului financiar trecut. A ales o cale de mijloc. Si-a invitat un prieten, nascut in Romania, dar care, de peste 25 de ani, traieste in Gemania si care este proprietarul unei clinici in care practicea operatii asistate de robot. Doctorul Ralf Senner realizeaza operatii de hernie, reconstructii ale peretelui abdominal, banding gastric, toate prin aceste tehnici.
De altfel, doctoral Sennera fost incantat sa revina in Romania, sa opereze pacienti cu tehnica adoptata in Germania, dar, mai mult decat orice, a fost bucuros sa-si revada prietenii si sa lucreze impreuna cu ei.''Este un sentiment deosebit atunci cand stai in sala alatui un prieten, esti mai puternic'', spunea Senner.
Pentru ca operatiile sa aiba loc in cele mai bune si sigure conditii, clinica din Munchen a fost inchisa cateva zile, iar toata aparatura a fost adusa la Insitutul de Chirugie si Trasplant renal din Cluj. Mai mult, doctorul Senner si-a adus sI propria echipa: profesorul doctor Stefan Hargasser, medic anestezist si asistenta sefa Katrin Busch.
Au fost necesare doua TIR-uri pentru mutarea clinicii, dar lucrurile au mers bine.O astfel de aparatura este, in general, extrem de costisitoare. Cea pe care o utilizeaza Senner poate ajunge pana la 300.000 EURO,iar o aparatura robotica complexa (Robot Zeus sau DaVinci), poate ajunge pana la 1.500.000 euro.

Ziua Z, in dealul Feleacului
Operatiile au fost programate pentru vineri, 14 februarie. Camioanele au ajuns in orasul de la poalele Feleacului, inca de miercuri si toata ziua de joi oamenii au muncit sa instaleze aparatura. Spre seara, blocul operator fusese echipat, iar doctorul Senner impreuna cu echipa sa au facut repetitia generala.
Au fost pornite calculatoarele au fost verificate toate circuitele si cei doi roboti, dar fara brate, care fussera duse la sterilizare. Dupa ce, medicii s-au asigurat ca totul in blocul operator functiona ceas, au stat de vorba cu pacientii care urmau sa fie operati a doua zi. Le-a fost explicat in ce va consta interventia, apoi le-a fost cerut consimtamantul pentru participarea la operatia asistata de robot, dupa care a fost facut consultul de rutina.
Ghinion sau sansa, un bun prieten al profesorului Lucan si implicit al doctoului Senner a devenit, aproape, in ultimul moment, cel de al doilea pacient operat. Desi suferea de mai mult timp de hernie, in ultimele zile suferinta s-a acutizat, iar prietenii l-au convins sa se opereze.
Tot joi, cand pregatirile erau in toi, germanul de origine romana a fost invitat la recoratul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" pentru a-i fi inmanat titlul de Visiting Professor, in semn de recunoastere fata de actvitatea de pionierat in chirurgia laparoscopica asistata de robot.
In cele doua zile de chirurgie robotica la Cluj, Senner a efectuat doua operatii de chirurgie generala, hernie si colecist si, in colaborare cu echipa profesorului Lucan, a participat cu aparatura robotica la o operatie urologica complexa (nefrectomie laparoscopica "hand-assisted" pentru tumora renala, nefrectomie partiala (extirparea unui rinichi la copil) Primii operati au ajuns acasa in aceeasi zi pentru ca doreau sa sarbatoreasca in familie Sfantul Valentin. Copilul a ajuns acasa dupa o saptamana.

"Chirurgia de catifea" te trimite repede acasa
Avantajul major al operatiei asistate robotic sau robotice total, este ca sporeste foarte mult eficienta actului operator, creste foarte mult precizia actului chirurgical. Dupa ce, medicul castiga experienta in domeniu scad durata operatiei si pericolul accidentelor intraoperatorii, dar ceea ce este foarte semnificativ in experienta doctorului Senner este ca majoritatea pacientilor operati de el in Clinica de la Munchen, pleaca acasa dupa cinci ore de la operatie.
Deci se reduce drastic timpul de spitalizare, pentru toate operatiile efectuate robotic: persoanele operate de hernie si colecist operat laparoscopic pleaca de la spital la cinci ore iar, cei cu operatii mai complexe dupa 12 si 24 de ore.
Bolnavii respectivi se pot reintegra mult mai repede in familie si chiar profesional, sustine profesorul Mihai Lucan, care precizeaza ca tehnicile chirurgicale minim invazive ar fi o solutie pentru eficientizarea asistentei medicale in Romania, reducand mult timpul de spitalizare si, ca ansamblu, costul actului medical.
Ca aspect general, medicina asistata robotic sau robotizata in totalitate, poate fi folosita in toate interventiile in care se utilizeaza chirurgia laparoscopica La ora actuala, evantaiul acestor interventii s-a largit. Ca element de principiu, nu exista contraindicatii absolute pentru acest tip de interventii (supranumite minim invazive sau "Chirurgie de catifea"); cu toate acestea evantaiul indicatiilor dar, in mod direct, si calitatea rezultatelor depind de experienta competitiva a chirurgului.Majoritatea acestor interventii se pot realiza ambulator.
Riscurile interventiei laparoscopice si robotice tin, in primul rand, de experienta echipei chirurgicale si de corectitudinea indicatiilor operatorii.Ca ansamblu, chirurgia laparoscopica are indicatiile si contraindicatiile chirurgiei clasice, frecventa complicatiilor scazand odata cu experienta. Aceste tipuri de interventii robotice si laparoscopice au debutat in SUA in 1994-1995, iar chirurgia robotica se practicea consecvent la ora actuala in SUA, Franta si Germania.

Carte de vizita
In ce consta chirurgia asistata de robot? Chirurgia hightech utilizata creeaza premisele unei terapii chirurgicale de calitate evident noua si superioara. Asistenta umana este inlocuita cu cea asigurata de robot - astazi denumita chirurgie solo. Precizia a crescut acolo unde cu nici macar cu efort maxim uman nu poate fi:atinsa,crescuta, sau mentinuta Robotul este parte a echipei operatorii, el conduce camera video in timpul operatiei, impiedica aparitia unor imagini distorsionate pe monitor si astfel scade pericolul leziunilor din timpul interventiei chirurgicale, creste eficienta, pentru ca chirurgul se poate concentra complet asupra interventiei. In chirurgie robotul nu lucreaza independent, ci este coordonat de catre chirurg prin joystick, voce sau prin intermediul ambelor posibilitati.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO