Companii

Medicul Eugen Banciu a dus grupul Dona, farmacii şi distribuţie, la 2,8 mld. lei în 2022, plus 18%: Investim în amenajarea, extinderea reţelei de farmacii şi în automatizarea operaţiunilor din depozite

Reţeaua proprie de farmacii Dona număra 315 unităţi la final de 2022, însă în ţară mai sunt câteva zeci de unităţi sub umbrela Dona în sistem de franciză.

Reţeaua proprie de farmacii Dona număra 315 unităţi la final de 2022, însă în ţară mai sunt câteva zeci de unităţi sub umbrela Dona în sistem de franciză.

Autor: Georgiana Mihalache

08.06.2023, 00:07 247

♦ Grupul Dona include reţeaua de 315 farmacii proprii şi distribuitorul de medicamente cu acelaşi nume ♦ Sub umbrela Dona mai funcţionează şi câteva zeci de farmacii în franciză, un model pus pe piaţă din 2016.

Grupul Dona, controlat de medicul Eugen Banciu, şi-a majorat cu 18% afacerile în 2022 în comaraţie cu anul anterior, până la 2,8 miliarde de lei, din datele oferite de companie pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie. Ambele divizii au adus creşteri de două cifre, însă distribuţia a avut o rată mai mare de evoluţie, de la 1,2 miliarde de lei la 1,5 miliarde de lei, plus 23%.

Compania Dona Logistică a fost în­fiinţată după ce în 2014 companiile farmaceutice au fost obligate prin lege să-şi separe distribuţia de retail. În ultimii ani, operatorul şi-a făcut loc între primii cinci jucători din piaţa dis­tribuţiei de medicamente. De altfel, împreună cu divizia de farmacii for­mează unul dintre cele mai puter­nice grupuri farmaceutice de pe piaţa locală, controlat de antreprenorul ro­mân. În primii jucători cu capital românesc mai intră şi grupul Fildas-Catena şi grupul Ropharma.

Farmaciile, pe lista de investiţii

Farmaciile au adus peste 1,2 miliarde de lei la businessul total al grupului Dona, o creş­tere de 11% faţă de anul anterior. Reţeaua proprie de farmacii Dona număra 315 unităţi la final de 2022, însă în ţară mai sunt câteva zeci de unităţi sub umbrela Dona în sistem de franciză. Acest concept a fost pus pe piaţă de antreprenorul Eugen Banciu în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO