Companii

Merită să pleci din România în ţările care au ridicat restricţiile de muncă pentru români de la 1 ianuarie 2014?

Autor: Mădălina M.

31.01.2014, 18:41 19364

Salariile medii în ţările europene care au ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români sunt de până la 10 ori mai mari decât în România, dar şi costurile vieţii sunt mai ridicate, potrivit unei analize ZF.

Salariul mediu în Luxemburg este de aproape 10 ori mai mare decât în România. Totodată, chiria pentru un apartament cu 3 camere situat în centrul Londrei este de aproape 5 ori mai mare decât în Bucureşti, iar costurile pentru alimente în capitala României sunt de 4 ori mai mici decât un coş identic de produse în Paris. Dacă preţul unui litru de lapte este acelaşi în majoritatea ţărilor, un kilogram de brânză poate ajunge şi la 15 euro în cazul Franţei, de 3 ori mai mult decât în România. Diferenţa se observă şi în cazul legumelor şi fructelor, care sunt mai scumpe decât cele româneşti.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte transportul, Amsterdam deţine recordul pentru cele mai scumpe tarife. Olandezii plătesc pentru un abonament lunar la transportul în comun de 7 ori mai mult decât bucureştenii, care au cele mai mici tarife. Tot în Bucureşti este şi cel mai mic preţ pentru o călătorie cu taxiul:  călătorii sunt taxaţi pe kilometru cu 50 de eurocenţi, de 5 ori mai puţin decât în Luxemburg.

Deşi preţul carburanţilor în România a crescut considerabil în ultimii ani, totuşi este mai mic decât în alte ţări europene: în Amsterdam, pentru un litru de benzină, şoferii trebuie să plătească 1,76 de euro.

Aşadar, înainte de a decide să plece la muncă în străinătate, românii trebuie să ţină cont, în afară de salariile mari, de mai multe aspecte, precum preţul pentru chirie, mâncare şi transport, care, de multe ori, sunt mai ridicate decât în România.

Ţările europene care au ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari de la 1 ianuarie sunt Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.

(click pentru a mări)

(click pentru a mări)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO