România are şansa să adauge valoare cerealelor prin procesare, nu doar să le exporte ca materie primă, iar acum este momentul pentru investiţii masive în infrastructură şi atragerea de fonduri, spun reprezentanţii Ameropa Grains, liderul comerţului cu cereale, după cifra de afaceri de peste 8 miliarde de lei. Compania este, de asemenea, în topul exportatorilor după volume, cu rulaje anuale de circa 2,5 milioane de tone.
„Cu peste 14 milioane de hectare de teren agricol, România poate reduce mult dependenţa de importuri. Există un mare potenţial de dezvoltare inclusiv pe partea de procesare locală, cu efecte pozitive asupra reducerii deficitului comercial. În acest sens, vor trebui făcute investiţii masive în infrastructură, iar România are potenţialul de a atrage fondurile necesare“, au spus reprezentanţii Ameropa Grains. Ei au răspuns la întrebările ZF trimise cu ocazia realizării catalogului Top 1.000 cele mai mari companii din România, ediţia 2025.
Deficitul comercial cu alimente şi animale vii a ajuns la 5 miliarde de euro în 2024, cu 50% mai mult decât anul trecut. Cu toate acestea, reprezentanţii grupului elveţian Ameropa sunt optimişti că balanţa se va echilibra prin accesul la finanţare şi sprijinul Uniunii Europene, deşi compania nu procesează local şi nu a anunţat că ar avea intenţii să o facă. Apoi, în ultimii zece ani, România a primit 25 de miliarde de euro fonduri europene pentru agricultură, iar deficitul a continuat să crească. Pot cele 15,8 miliarde de euro din noul Plan Naţional Strategic 2023-2027 să facă, în sfârşit, o diferenţă?