Companii

Mesajul antreprenorilor din Moldova: Avem nevoie de o voce comună, care să fie ascultată

Mesajul antreprenorilor din Moldova: Avem nevoie de o voce comună, care să fie ascultată

Grigore Horoi (Agricola Bacău) şi Doina Cepalis (Te-Rox Prod) se numără printre premianţii galei de la Iaşi, la care au mai participat IonuŢ Simion (PwC), Emilian Croitoru (BCR), Irina Anghel (Triple Helix) şi Cristian Nacu (Enterprise Investors)

Autor: Vlad Nicolaescu

18.11.2011, 00:07 754

Companiile din domeniul con­struc­ţiilor, focalizate mai ales pe lucrări de infrastructură, au dominat topul câştigătorilor premiilor Campioni în business pentru zona Moldovei, decernate ieri la Iaşi antreprenorilor şi companiilor locale care au reuşit în ultimii doi ani cele mai înalte rate de creştere a afacerilor.

Alături de acestea, distribuţia de me­di­ca­mente, produsele alimentare şi produsele pentru siguranţa auto au fost domenii de activitate în care antreprenori români au reuşit să performeze în ultimii doi ani, în plină recesiune economică.

Conferinţele regionale şi premiile Campioni în business sunt organizate de Ziarul Financiar, Enterprise Investors şi BCR, cu sprijinul fundaţiei Triple Helix şi au ca scop descoperirea şi promovarea celor mai performanţi antreprenori români, cei pe care se va baza dezvoltarea economiei în anii următori.

Compania Construcţii Hidrotehnice din Iaşi, cea mai mare companie premiată, a reuşit să ajungă anul trecut la afaceri de 153 milioane de lei, în principal datorită lucrărilor realizate pentru Apele Române şi Hidroelectrica. Compania, deţinută în cea mai mare parte de salariaţi, a reuşit astfel o creştere medie anuală de peste 150% în ultimii doi ani. Compania de construcţii Con Bucovina din Suceava, deţinută de omul de afaceri Ilie Lahman, a reuşit o creştere medie a afacerilor de peste 75% în ultimii doi ani, ajungând anul trecut la afaceri de 48 milioane de lei, în timp ce Geprocon Iaşi, controlată de omul de afaceri Giani Canschi a avut anul trecut afaceri de 22,3 milioane de lei după o creştere similară.

Compania Te-Rox Prod din Paşcani, care produce scaune auto pentru copii aproape în exclusivitate pentru export, este însă singura care se află pentru al doilea an consecutiv în topul "Campionilor", ajungând anul trecut la afaceri de peste 80 de milioane de lei şi o creştere medie de 123% în ultimii doi ani.

"Ambiţia mea este să creez un brand românesc puternic pe care să îl las în urma mea", spune Doina Cepalis, proprietarul grupului Te-Rox. Compania, care a fost creată în ultimii patru ani pe structura unei foste fabrici de produse textile din Paşcani, a reuşit să ajungă lider pe piaţa internaţională a scaunelor auto pentru copii, reuşind să detroneze concurenţa din China şi Europa de Vest pe piaţa de profil. De altfel, Doina Cepalis a primit anul trecut premiul de "Antreprenorul Anului" în cadrul seriei de evenimente dedicate celor mai performanţi antreprenori locali, iar compania pe care o conduce a continuat să crească într-un ritm susţinut.

Ce industrii finanţează bancherii

Scăderea economică din 2009 şi 2010 a generat schimbări importante în sistemul de finanţare al companiilor, atât din punctul de vedere al bancherilor, care oferă împrumuturi, dar şi din punctul de vedere al fondurilor de investiţii, care preiau participări la capitalul companiilor în care investesc.

Finanţarea economiei a început să îşi reia tendinţa ascendentă anul acesta, în condiţiile în care BCR, cea mai mare bancă locală, anunţă o creştere de 10% faţă de anul trecut a finanţărilor acordate pe segmentul IMM-urilor. Structura finanţărilor înregistrează însă schimbări faţă de anii trecuţi.

"Băncile s-au reorientat către produse structurate pentru anumite sectoare, cum ar fi agricultura sau pre-finanţarea exporturilor, dar şi pentru nevoi particulare de business, cum ar fi capitalul de lucru, investiţiile sau finanţarea stocurilor. De asemenea sunt pe creştere produsele de gestionare a riscului, cum ar fi riscul de dobândă sau cel valutar, a căror acoperire este vitală pentru planificarea costurilor şi a investiţiilor", spune Emilian Croitoru, director reţea corporate în cadrul BCR.

BCR deţine, conform propriilor estimări, o cotă de piaţă de 40% pe piaţa finanţărilor pentru sectorul IMM-urilor şi de asemea o cotă de 40% pe piaţa co-finanţărilor pentru proiecte cu finanţare europeană.

"În 2007-2008, când veneam după şapte ani de creştere continuă, toată lumea se aştepta să mai urmeze încă zece ani de creştere continuă şi asta a dus la valori de piaţă amplificate ale companiilor. Acum însă tot mediul de afaceri a realizat că nu te poţi baza la nesfârşit la creşterea pe datorie, iar planurile de creştere ambiţioase nu sunt întotdeauna realizabile, spune Cristian Nacu, partener în cadrul Enterprise Investors.

Enterprise Investors, companie de origine poloneză, este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de private-equity din regiune, cu peste 120 de investiţii în valoare de 1,4 miliarde de euro în Europa de Est, dintre care 200 de milioane de euro în România. Printre investiţiile Enterprise Investors în România se numără lanţul de supermarketuri Profi, producătorul de materiale de construcţii Macon sau producătorul de software Siveco.

Nemulţumiţi de relaţia cu autorităţile

Alături de problemele de finanţare a afacerilor, printre nemulţumirile antre­prenorilor se numără relaţia cu autorităţile, iar aceasta mai ales în ceea ce priveşte modalităţile de aplicare a legislaţiei în privinţa taxelor şi impozitelor.

"Guvernele nu îi ascultă pe antreprenori atunci când nu îşi permit să îi asculte. Ceea ce ne propunem cu proiectul Campioni în business este să creăm o comunitate de antreprenori excepţionali care să aibă o voce care să fie ascultată", spune Irina Anghel, fon­datorul fundaţiei Triple Helix, care are ca obiectiv descoperirea şi promovarea antre­prenorilor. Ea a adăugat că descoperirea antreprenorilor de succes înseamnă o promovare a modelelor care poate conduce la o schimbare de men­talitate în privinţa acestora.

De altfel, una dintre principalele probleme de care antreprenorii se plâng că îi afectează este sistemul fiscal, în special în ceea ce priveşte TVA, şi concurenţa neloială a celor care aleg să nu plătească taxele.

"Creşterea TVA a fost probabil una dintre cele mai mari greşeli făcute în România pentru că i-a afectat pe cei care plăteau corect taxele, iar aceştia au fost nevoiţi să plătească taxe mai mari, în vreme ce aceia care nu plăteau nu au fost afectaţi în niciun fel, spune Ionuţ Simion, Tax Partener în cadrul Pricewaterhouse­Coopers. El a adăugat că deşi schimbările legislaţiei fiscale sunt frecvente, România are o legislaţie fiscală bine pusă la punct, principala problemă fiind modul în care aceasta este aplicată de autorităţi.

Gala finală de premiere "Campioni în business" de anul acesta va avea loc la Bucureşti în data de 23 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO