Companii

Metaleuroest a cumparat Soceram Bucuresti

13.12.2004, 00:00 896

Consortiul format din Metaleuroest SRL Campina, Elsid SA Titu si persoana fizica Nicolae Burchiu au cumparat producatorul de materiale de constructii Soceram Bucuresti de la stat, in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,6 mil. euro. Suma include valoarea pachetului de 80,44% din actiunile Soceram achizitionate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si programul de investitii ce va fi derulat de catre investitor, precizeaza reprezentantii vanzatorului.
Pretul total al tranzactiei este considerat ca fiind unul modest de unele surse din piata dat fiind ca Soceram are in portofoliu patru fabrici de caramizi, tigla ceramica, BCA si alte produse pentru constructii din tigla arsa. Soceram este bine pozitionat pe piata Capitalei, iar anul trecut a raportat un profit net de 152.000 euro la o cifra de afaceri de 8,6 mil. euro. Capitalul social al companiei este de 2,05 mil. euro.
Pe de alta parte, privatizarea Soceram a ajuns in instanta, in conditiile in care celalalt finalist consortiul format din Simcor Oradea si Celco Constanta a dat in judecata AVAS, pe motiv ca a fost exclus din cursa fara motiv. AVAS sustine ca Simcor - Celco nu a prezentat dovada achitarii obligatiilor fiscale catre creditorii bugetari si furnizorii de utilitati, in timp ce reprezentantii consortiului afirma ca au prezentat toate documentele necesare, conform legislatiei in vigoare.
Privatizarea Soceram a provocat un interes puternic pe piata materialelor de constructii, cotata deja pe plan european ca una dintre cele mai atractive in acest moment. Initial, in cursa s-au inscris cinci consortii, dar oferte au depus numai doua. Pe lista celor retrasi inainte de depunerea unei oferte se numara si consortiul format din Imsat Bucuresti si Elpreco Craiova, afaceri controlate de fondul de investitii american Broadhurst Investment Ltd.
Cine este insa cumparatorul din aceasta tranzactie? Metaleuroest SRL Campina este o casa de comert cu produse metalurgice si siderurgice, cu venituri totale de 8,6 mil. euro in 2003.
Insa, Metaleuroest este proprietarul a doua companii cu profil productiv - Neptun Campina si Elsid Titu.
Metaleuroest detine circa 72% din actiunile Neptun Campina, companie cu un profit net de 2,6 mil. euro si o cifra de afaceri de 15 mil. euro pe primele noua luni ale acestui an. Listata pe Rasdaq, capitalizarea Neptun este de 8,8 mil. euro, la un pret de 195.000 lei pe actiune.
De asemenea, Metaleuroest detine 80% din Elsid Titu, companie cu afaceri de 30,3 mil. euro pe primele noua luni ale anului. Listata pe Rasdaq, Elsid are o capitalizare de 2 mil. euro.
Dupa noua achizitie, Metaleuroest va controla prin cele patru companii afaceri e peste 60 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO