Companii

Metrorex extinde metroul către Străuleşti cu 160 mil. euro

Metrorex extinde metroul către Străuleşti cu 160 mil. euro

Autor: Andreea Mioara Neferu

13.07.2012, 00:05 908

Metrorex a semnat un contract de 714,7 milioane de lei (159 de milioane de euro) pentru extinderea reţelei de metrou pe tronsonul Parc Bazilescu-Lac Străuleşti de pe Magistrala 4. Firmele care au câştigat contractul sunt Astaldi (Italia), Somet (controlată de Marian Ştefan Stanciu), TIAB (controlată de Vinci Energies Franţa) şi UTI Construction & Facility Management (controlată, indirect, de Tiberiu Urdăreanu).

Proiectul include extinderea magistralei cu două noi staţii, Laminorului şi Lac Străuleşti, pe o lungime de 1,3 kilometri. Pe lângă acestea, vor mai fi construite un depou de metrou, un terminal multimodal şi un sistem park & ride (parcare şi autogară). Finanţarea acestui proiect, ce ar urma să fie gata în 30 de luni, deci la începutul anului 2015, este asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Metrorex susţine că proiectul de extindere către Străuleşti a fost realizat astfel încât să permită extensia liniei cu alte staţii spre zona de nord-vest, înspre localităţile Mogoşoaia şi Buftea. Metrorex vrea să elaboreze în perioada următoare studiul de fezabilitate pentru extinderea magistralei 4 de metrou de la staţia Gara de Nord la staţia Gara Progresu, prin care să realizeze o legătură directă între nord-vestul şi sudul Capitalei.
În prezent se află în lucru şi tronsonul de metrou Râul Doamnei-Eroilor, parte a magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon. În cadrul acestui proiect lucrează tot italienii de la Astaldi, alături de FCC Construccion (Spania) şi Delta ACM 93 (Florea Diaconu) pentru circa 215 milioane de euro.
Reţeaua de metrou din Capitală are în prezent puţin peste 70 de kilometri şi 51 de staţii, însă în următoarele două decenii Metrorex are în plan extinderea cu cel puţin 100 de staţii şi încă 70 de kilometri. Dacă planurile vor deveni realitate, harta Capitalei se va schimba radical, pentru că investiţiile în reţeaua de metrou vor duce la apariţia unor noi cartiere de locuit, dar şi a unor noi zone de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO