Companii

Metrorex scoate la licitaţie lucrări de peste 1 mld. lei

Metrorex scoate la licitaţie lucrări de peste 1 mld. lei

Autor: Liviu Iancu

17.06.2014, 15:36 408

Potrivit Metrorex, valoarea totală estimată a contractului care urmează a fi atribuit este de 856 milioane de lei, fără TVA. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 778 milioane de lei, fără TVA, iar procentul pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute este de 10%, respectiv 77,8 milioane de lei.

Licitaţia vizează lucrări de construcţie pe magistrala 5, Tronsonul 1 (Drumul Taberei - Universitate), secţiunea 1, Râul Doamnei - Eroilor (Opera) şi Tronsonul 2 (Universitate - Pantelimon), secţiunea 1 - staţia, depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei.

Firma sau firmele câştigătoare vor executa lucrări la calea de rulare, dar şi finisaje şi compartimentări, instalaţii de transport local călători, instalaţii electroenergetice, instalaţii electromecanice, inclusiv echipare depou şi instalaţii de curenţi slabi.

Durata contractului este de 16 luni începând de la data atribuirii, iar garanţia de participare este de 15 milioane de lei

Sursele de finanţare sunt asigurate din sumele prevăzute pentru Magistrala 5, respectiv de la bugetul de stat, un credit extern BEI şi fonduri externe nerambursabile.

Firmele care vor să participe la licitaţie trebuie să prezinte lista lucrărilor executate în ultimii 5 ani, din care să rezulte că au executat lucrări similare, a căror valoare cumulată a fost de minim 731 milioane de lei.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 12 august, iar pe 19 august vor fi deschise ofertele.

Cătălin Homor, director de investiţii al Metrorex, a declarat recent că tronsonul Eroilor - Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou va fi finalizat în al doilea semestru din 2016, iar întregul proiect are ca termen de finalizare 2020, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene şi de la stat.

"În cel mai scurt timp, respectiv săptămâni, pachetul de cale de rulare pentru secţiunea 1 (Eroilor - Drumul Taberei - n.r.) din magistrala 5 va fi scos la licitaţie. Pentru secţiunea 2, Iancului-Pantelimon, vrem să finalizăm documentaţia de atribuire şi să-l scoatem la licitaţie până la sfîrşitul anului, astfel ca în 2015 să începem lucrările şi la acest tronson", a spus el la sfârşitul lunii mai.

El a menţionat că pentru secţiunea Eroilor - Iancului începerea lucrărilor va mai întârzia, deoarece traversează zona centrală, care este o arie cu risc din cauza blocurilor vechi.

Ţinta Metrorex odată cu finalizarea magistralei 5 este ca 100.000 de călători să meargă cu metroul zilnic, respectiv o treime din populaţia cartierului Drumul Taberei.

Comisia Europeană a aprobat pe 12 iunie o investiţie de 409,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou.

"Acest proiect este un exemplu bun al modului în care fondurile regionale europene pot ajuta la România să revină la creştere economică. El va contribui la îmbunătăţirea mobilităţii pentru cetăţenii noştri, asigurându-le condiţii sigure de călătorie şi prietenoase cu mediul, şi va face Bucureştiul şi mai atractiv pentru investitori", a precizat comisarul pentru Politici Regionale, Johannes Hahn, care a aprobat, din partea Comisiei, acordarea investiţiei din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Se estimează crearea a 3.000 de locuri de muncă în timpul lucrărilor şi 246 după finalizarea proiectului, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Investiţia va fi făcută prin POS Transport, în cadrul axei prioritare 2 "Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport". FEDR va finanţa 409,5 milioane de euro din totalul de 481,7 milioane de euro.

În prezent, în Bucureşti, circa 600.000 de persoane circulă zilnic cu metroul, adică o treime din populaţia Capitalei.

Investiţiile pe care Metrorex le-a programat până în 2020 se ridică la 900 milioane euro, din care 600 milioane euro vor fi asigurate din fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO