Companii

Mi-am epuizat resursele, toate milioanele au fost înghiţite de companii. Aş vinde orice pentru a face rost de bani

Mi-am epuizat resursele, toate milioanele au fost înghiţite de companii. Aş vinde orice pentru a face rost de bani

Octavian Radu, proprietarul grupului RTC: Magazinele mici din fashion nu vor rezista şi suntem pe cale să le închidem. Vânzările scad încontinuu. Oamenii nu mai cumpără, sunt stresaţi şi preferă să îşi pună banii la bancă în loc să îşi cumpere haine. Planul de reorganizare în domeniul retailului este de a închide magazine.

23.06.2010, 00:00 404

"Am un cont în străinătate dar nu am bani în el. Mi-am epuizattoate milioanele cu companiile", spune proprietarul Diverta,adăugând însă că nu crede că va ajunge să trăiască din salariu,însă în niciun caz nu are bani puşi deoparte.

La sfârşitul anului trecut, Răsvan Radu, pre şedintele executival UniCredit Ţiriac Bank, declara pentru ZF că mulţi patroni românisunt preocupaţi în primul rând de con servarea standardului lor deviaţă, preferând să deschidă proceduri de insolvenţă a firmelordecât să mai aducă bani.

"Dacă aveam bani, ştiam eu în ce să îi investesc", răspundeOctavian Radu, care adaugă că declaraţiile bancherilor i se parnişte acuze aruncate "doar aşa".

"Toţi prietenii mă întreabă cum mă simt acum, dacă am vreodepresie. Viaţa mea s-a schimbat mult în sensul că acum realitateaeste mai urâtă, însă viaţa merge înainte. Practic acum doar nefacem jobul în alt mediu. Există unele ajustări care se fac lin şialte ajustări care nu se fac lin în afaceri, cum este intrarea îninsolvenţă", a mai spus proprietarul Diverta, care în următoareledouă luni va încerca să se detaşeze de business printr-o vacanţă.Radu spune că la începutul concediului va călători în ţară, iar îna doua parte va pleca într-o croazieră pe Marea Baltică alături desoţia lui.

Octavian Radu, 48 de ani, este unul dintre cei mai activiantreprenori români, care a început să facă afaceri în 1990, cândimporta hârtie din Polonia în Germania şi care a ajuns să deţină înRomânia librăriile Diverta, divizia de fashion Rafar, divizia dedistribuţie şi birotică Proffice, divizia de curierat TCE saudivizia de soluţii informatice Sistec.

În urmă cu câteva săptămâni, retailerul de carte Diverta, cudatorii de 10 milioane de euro şi afaceri de 30 mil. euro în 2009,dar şi compania de curierat TCE Logistică, cu datorii de 8,5milioane de euro, au intrat în insolvenţă, urmând a trece printr-unproces de reorganizare.

"Am avut de ales între să salvez partea sănătoasă a afacerii sausă văd cum se distruge toată", susţine Octavian Radu, făcândreferire la cele două companii care au intrat în insolvenţă,adăugând că sensul insolvenţei este acela de-a salva compania. Omulde afaceri explică faptul că o companie este ca o găleată şi dacănu astupi găurile unei găleţi atunci când treci prin deşert, nuajungi la destinaţie nici cu jumătate de găleată.

"Există un moment când trebuie să te opreşti şi să astupi acestegăuri. Sensul este de-a salva substanţa bună. Dacă aş fi continuatcu Diverta pe pierderi, atunci nu aş fi făcut altceva decât sădistrug toată Diverta."

Vremuri grele şi pentru divizia de fashion

Retailerul Diverta, care operează 62 de librării, seaprovizionează cu cărţi şi de la editurile româneşti, pe lângă celeinternaţionale. Octavian Radu încearcă să negocieze cureprezentanţii editurilor termenele de plată şi rabaturile.

"Insolvenţa o ceri atunci când constaţi starea deinsolvenţă(...). Din divizia Diverta a căzut doar o companie(Diverta Retail 3000 - n. red.), dar cred că va putea pica prinefectul dominoului şi depozitul de carte, care depinde de edituri",a declarat Octavian Radu.

Pe lângă divizia de carte, antreprenorul susţine că şi diviziade fashion Rafar, care operează magazine sub branduri ca Debenhams,Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kipling şi Bijoux Terner treceprintr-o perioadă extrem de grea.

"Magazinele mici din fashion nu vor rezista şi suntem pe cale săle închidem. Vânzările scad încontinuu. Oamenii nu mai cumpără,sunt stresaţi şi preferă să îşi pună banii la bancă în loc să îşicumpere haine. Planul de reorganizare în domeniului retailului estede a închide magazine", a precizat Radu, care mai apreciază căgrozav nu o duce nicio companie şi care asociază criza economică cuun tsunami care a venit în România.

"Aş vinde orice companie pentru a face rost debani"

Antreprenorul român susţine că ar vinde orice companie pentru aface rost de bani, doar că în vremea aceasta nu se găsesccumpărători. "În ceea ce priveşte Diverta, există interes dinpartea unor cumpărători din Austria, Singapore şi chiar din ţară,dar nu avem niciun contract semnat. Am anunţat că vreau să listezDiverta pentru atragerea de capital, vreau să listez de fapt toatecompaniile pe care le am, pentru că Bursa duce lipsă de companiicum sunt cele din grupul meu."

Radu precizează că se gândeşte tot timpul la ce ar mai putea săfacă în afaceri şi că deşi a spus de mai multe ori că vrea să seretragă din businessurile pe care le controlează, continuă să seimplice, dar mai mult ca un consultant.

"O dată pe lună vin la mine directorii din companii şi măîntreabă ce aş face eu într-o anumită situaţie", spune Radu, caresusţine că îşi începe o zi de lucru prin a citi presa, după care seîntâlneşte cu diferite persoane cu care crede că ar putea faceanumite businessuri. Antreprenorul mai precizează că "de când avenit criza", a renunţat la şedinţele cu angajaţii şi la rapoartelelunare pentru a nu-i stresa.

"Nu ştie nimeni când va trece acesttsunami"

Întrebat când vede o revenire economică, Radu a spus că nu ştienimeni când se va întâmpla acest lucru şi că nu crede în niciopreviziune legată de acest subiect.

"Nu există aşa ceva. Nu ştie nimeni când va trece acest tsunami,doar că unii din asta trăiesc, din datul cu părerea. Eu îmi factoate scenariile posibile: scenariul în cazul în care rămânem îngaura asta neagră, scenariul în cazul în care lucrurile îşi revinşi scenariul de creştere", spune Radu. Cu toate acesta, omul deafaceri se aşteaptă ca anul acesta afacerile companiilor pe care leconduce să se ridice la 150 de milioane de euro, în cazul în caretrimestrul patru va aduce o creştere, faţă de 130 mil. euro anultrecut şi peste 200 de milioane de euro în 2008.

Guvernul trebuia să ia acum un an şi cevamăsuri

În ceea ce priveşte măsurile pe care le-a luat Guvernul pentrucontracararea crizei, antreprenorul Octavian Radu este de părere căreducerea salariilor bugetarilor, dar şi a pensiilor trebuia făcutăîn urmă cu cel puţin un an.

"Trebuie să existe un echilibru. Pentru a vedea impactulpozitiv, dar şi pe cel negativ al măsurilor de reducere acheltuielilor cu bugetarii trebuie să aşteptăm câteva luni.Impactul negativ constă în scăderea puterii de consum, însă existăşi un impact pozitiv care ţine de capacitatea ţării de-a se adaptala situaţia de criza şi de creşterea încrederii pieţelorfinanciare. Stabilitatea economică şi politică este obligatoriepentru atragerea banilor străini".

Cele mai mari insolvenţe din retail

Diverta:

  • data intrării în insolvenţă: 27 mai 2010
  • 30 mil. euro - cifra de afaceri a companiei în 2009
  • 47 mil. euro - cifra de afaceri în 2008
  • datorii de peste 10 mil. euro la momentul intrării îninsolvenţă
  • deţine 62 de magazine
  • în cadrul Diverta lucrează 320 de persoane, dupădisponibilizarea a 280 de angajaţi

Flamingo:

  • data intrării în insolvenţă: 8 decembrie 2009
  • 100 mil. euro - cifră de afaceri în 2009
  • 202 mil. euro - cifră de afaceri în 2008
  • retailerul avea datorii totale de peste 75 mil. euro
  • în 2009, Flamingo a redus numărul de magazine de la 114 la82
  • numărul angajaţilor a fost înjumătăţit anul trecut, de la 1.400la 700 de oameni

PIC

  • data intrării în insolvenţă: 23 noiembrie 2009
  • 70 mil. euro - cifra de afaceri estimată în 2009
  • 154 mil. euro - a fost cifra de afaceri a grupului în 2008
  • 90 mil. euro - valoarea datoriilor totale
  • niciunul din cele cinci magazine nu mai sunt operaţionale
  • peste 1.000 de oameni au fost concediaţi

Leonardo:

  • data intrării în insolvenţă: 8 octombrie 2009
  • 100 mil. euro - cifra de afaceri în 2009
  • 135 mil. euro - cifra de afaceri în 2008
  • datorii de 100 mil. euro la momentul intrării îninsolvenţă
  • are 137 de magazine, după ce a închis aproape 50 de unităţi înultimul an
  • a concediat peste 600 din cei 3.000 de angajaţi avuţi lafinalul anului 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO