Companii

Michael Brandhuber: in fata chinezilor, sansa noastra sta in valoarea adaugata

09.03.2006, 00:00 92

Managerul general si actionarul principal al producatorului de mobilier Sortilemn din Gherla, Michael Brandhuber, spune ca clientii sunt tot mai interesati de calitate.

"Pentru noi este foarte important sa ramanem competitivi pe segmentul pe care activam deja si nu sa ne extindem afacerea in alte directii. Nu vreau sa deschid un lant de magazine sau sa construiesc blocuri. Facem doar productie de mobilier si ne vom limita la asta, pentru ca vrem sa facem lucrul acesta foarte bine". "In acest sens, principala noastra preocupare este productia de elemente de mobilier cat mai complexe, care sa nu concureze pe piata ocupata de produsele chinezesti", spune Brandhuber. "Nu este greu sa produci scaune simple, de exemplu, insa piata pe care activam se decanteaza si clientii iau in calcul, pe langa pret, si calitatea materialelor folosite, structura, termenele de livrare. Sansa unui producator de mobilier in acest moment sta in valoarea adaugata produselor".

De fapt, aceasta a fost strategia sa inca de la preluarea Sortilemn, in 1999. Compania avea la momentul privatizarii profile de activitate diverse.

"In cadrul Sortilemn au functionat, pe rand, o termocentrala, o fabrica de pal, o fabrica de scaune, produse din furnir si placaj. Treptat, ne-am concentrat insa pe elemente mulate si masive, producand in prezent produse finite de mobilier. De la produse foarte simple, am ajuns sa producem astazi o gama foarte complexa, folosind combinatii de materiale, lemn cu metal si textil", mai spune managerul general al Sortilemn.

Pentru acest an, producatorul de mobila din Gherla si-a bugetat investitii de aproximativ 1,5 milioane de euro in infrastructura, reparatii, reconditionari si tehnologizare. Sortilemn a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu 20% comparativ cu 2004.

"Pentru acest an, preconizam o cifra de afaceri de aproximativ 27 de milioane de euro, o crestere mai moderata decat in anii trecuti, datorata in special investitiilor pe care le derulam. De asemenea, pentru 2007, ne asteptam la o crestere similara, de pana in 10%", adauga Brandhuber. El considera ca pe piata exista posibilitati de extindere.

"Anul trecut am cumparat o fabrica de chibrituri - cladirea si o suprafata de 11.000 mp - fara utilaje. Aici intentionam sa punem in functiune o noua linie de productie de mobilier", a explicat el.

La fel ca toti exportatorii, afacerile Sortilemn au fost afectate anul trecut de deprecierea euro. Brandhuber considera ca eficientizarea business-ului si cresterea productivitatii sunt factori decisivi pentru contracararea aprecierii leului in raport cu euro.

Sortilemn este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori autohtoni de mobilier din elemente mulate combinate cu lemn masiv si elemente de metal cu textil.

Piata interna detine aproximativ 2% din cifra de afaceri a Sortilemn Gherla, restul fiind reprezentat de exporturile catre clienti ca Ikea Suedia (aproximativ 65% din capacitatea de productie), Stokke Norvegia, Becker Germania, Brio Suedia.

Brandhuber a mai adaugat ca nu intentioneaza sa atace piata interna de retail, compania ramanand specializata pe productie. Cele mai noi produse lansate pe piata sunt scaunele de birou si sufragerie, iar cele mai bine vandute sunt fotoliile din elemente emulate (450.000 de bucati anual).

Principalii furnizori ai Sortilemn sunt Becker Suedia (furnizor de lacuri), Dynea Austria (furnizor de clei), Modul Service Suedia (furnizor fiting) si Rondocarton Romania (furnizor de ambalaje).

Sortilemn a fost privatizata in anul 1999. In prezent firma are capital integral privat, actionarul majoritar fiind Michael Brandhuber (cu o participatie de 65%), structura actionariatului fiind completata de Ludovic Ghisa, care detine o treime din actiuni.

Compania, cu 1.050 de angajati, produce mobilier din elemente mulate din lemn de fag, stejar si mesteacan, combinate cu elemente din metal si textil, oferind o gama de produse ce cuprinde fotolii, scaune de birou, de sufragerie si bucatarie, sofale, mobilier pentru copii si mic mobilier. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO