Companii

Micile afaceri din producţia de alimente aduc forţă de muncă din afară în lipsa personalului local. „După ce a început războiul din Ucraina, am recrutat câţiva angajaţi ucraineni pentru că români este destul de greu să găseşti.“

Micile afaceri din producţia de alimente aduc forţă de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.01.2025, 00:07 927

Penuria de forţă de muncă lo­veşte nu doar companiile mari, care deja au „infrastructura“ necesară de a angaja oameni din afara ţării şi din ţară, dar şi de a aduce forţă de muncă din zone limitrofe, ci şi producătorii mai mici de dulciuri sau patiserie care se văd nevoiţi să apeleze la agenţii care aduc oameni în special din Asia pentru a putea duce mai departe planurile de expansiune. 

„În zona Aradului există aceeaşi problemă cu forţa de muncă la fel ca în toată ţara. În perioada războiului, am recrutat câţiva angajaţi ucraineni care au învăţat repede şi ne-au ajutat foarte mult în susţinerea afacerii pentru că români este destul de greu să găseşti. În doi ani au învăţat şi limba şi se descurcă în interacţiunea cu clienţii. Iar anul acesta am apelat la forţă de muncă din Sri Lanka“, a spus Cristina Vîrtaci, fondatoare a Semico Gourmet Pastry, producător de produse de patiserie care are propria prăvălie în Arad, dar colabo­rează şi cu Selgros, Real şi Carrefour. 

La rândul ei, Luminţa Maroş, fondatoarea cofetăriei Marisa din Focşani, spune că pentru următorul proiect al companiei, care include deschiderea unei unităţi sub un concept diferit faţă de al cofetăriei din prezent, vrea să aducă muncitori din afara ţării. 

„Am contractat o firmă care să aducă lucrător din afară. Cred că opt-nouăoameni vom aduce şi vom vedea atunci cum vom proceda, probabil că personalul actual va trebui să-i înveţe“, a declarat Luminţa Maroş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit 2025