Companii

Mihai Anastasescu şi Emil Tufan, patronii Soceram, mizează că românii se vor apuca iar de construit case. Au început construcţia unei fabrici de BCA la Roman

Foto Shutterstock

Soceram a început construcţia unei fabrici de BCA la Roman

Autor: Ioan Dornescu

08.06.2011, 23:49 2366

Producătorul de materiale de construcţii Soceram Bucureşti aînceput în luna mai construcţia unei fabrici de BCA la Roman,proiect care necesită o investiţie de 20 milioane euro şi va fifinalizat în vara anului viitor, a declarat Roxana Gheorghe,preşedintele CA al companiei.

"Fabrica va fi finalizată în iunie-iulie 2012, iar unitatea vafuncţiona la capacitate maximă din 2013".

Începerea proiectului a fost anunţată iniţial pentru primăvaraanului trecut, însă construcţia a fost amânată pentru obţinereafinanţării bancare, a afirmat Gheorghe. Investiţia este acoperitădin credite (70%) şi din surse proprii.

Soceram vrea să con­struiască o altă fabrică de BCA laTârgu-Jiu, unde de­ţine terenul şi autorizaţiile necesare, darproiectul va fi iniţiat în funcţie de evoluţia pieţei.

Producătorul de materiale de construcţii deţine în pre­zent douăfabrici de cărămidă, la Doiceşti (judeţul Dâm­boviţa) şi Urziceni,şi două fabrici de BCA, la Doiceşti şi la Bucov (Pra­hova).Unităţile din Ur­ziceni şi Bucov au intrat în con­servare, laînceputul anului trecut, şi vor fi re­pornite după revenireaconsu­mului, potrivit sursei citate.

Referitor la strategiile de dezvoltare a activităţilor, Gheorghea afirmat că Soceram este interesată să atragă fonduri europenepentru investiţii de modernizare, dar nu ia în calcul extindereaprin achiziţii de jucători.

Ea a estimat că piaţa va reveni pe un trend ascendent din 2011şi consideră că autorităţile trebuie să aplice o serie de măsuripentru susţinerea industriei, printre care reducerea TVA.

Afacerile companiei au scăzut anul trecut de la aproximativ 28milioane euro la 21 milioane euro. "Estimăm că afacerile se vorplasa în 2011 cel puţin la ni­velul de anul trecut", a spusGheorghe.

Două persoane fizice - Mihai Anastasescu şi Emil Mihai Tufan -controlează So­ceram, prin Metaleuroest Câm­pina.

Principalii producători de BCA din România sunt Celco, Elpreco,Macon, Prefab, Prefa­bricate Vest, Soceram, Somaco GrupPrefabricate şi Xella Ro.

Firma de cercetare InterBiz Research & Consulting estimeazăcă piaţa de BCA a înregistrat anul trecut o valoare deapro­xi­ma­tiv 110 mil. euro "la poarta fabricii", respectiv140-150 mil. euro în retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO