♦ Duster a devenit a doua cea mai bine vândută maşină Dacia în România ♦ Este necesară lansarea unui program pentru Rabla Plus pentru a susţine vânzările de maşini electrice ♦ Politizarea deciziilor despre importurile de maşini a încetinit viteza de reacţie şi menţine România drept cimitirul auto al Europei ♦ Impozitul de 1% pe cifra de afaceri pune presiune pe industria auto şi afectează producătorii.
Reducerea risipei şi optimizarea cheltuielilor ar trebui să fie o prioritate pentru executiv, în condiţiile în care acesta a decis la final de 2023 implementarea unui impozit de 1% din cifra de afaceri a marilor companii.
„Automobile Dacia a plătit impozitul de 1% în 2024, acum sperăm că banii vor fi folosiţi cum trebuie, însă această mutare a fost bruscă şi imprevizibilă. În auto avem marje mici şi unii furnizori au fost puşi în dificultate, cum ar fi Leoni. Opinia mea este simplă - povara trebuie împărţită, la fel şi efortul. Şi statul trebuie să îşi reorganizeze activitatea. Una este să identifici surse de venit, alta e optimizarea. Acum noi aşteptăm optimizarea. Înţelegem efortul, dar trebuie făcut de toată lumea“, a spus Mihai Bordeanu, managing director, Dacia Brand South Eastern Europe & country head, România.
În contextul schimbărilor globale din industria auto, Leoni a trecut printr-un proces de reorganizare a producţiei, astfel că a demarat în 2024 o campanie de reducere de personal. Pe 22 iulie, producătorul de cablaje din Bistriţa anunţa că are în plan reducerea cu 10% a personalului. Anunţul a venit după ce în mai Leoni a anunţat că va închide fabrica din Luduş, judeţul Mureş, unde lucrau 200 de oameni.