Companii

Mihai Rohan, preşedintele patronatului materialelor din construcţii: Cimentul este un mare emitent de CO2, dar dacă numai Europa îşi propune reducerea poluării, este ucigător pentru industrie

ZF Power Summit 2021

Mihai Rohan, preşedintele patronatului materialelor din...

Autor: Cristina Bellu

24.02.2021, 15:33 222

Cimentul este un mare emitent de CO2. Din producţia mondială totală de ciment, de 4,5 mld. tone, 56% este realizată în China, în Asia 14%, în India 7%, iar în Europa doar 6,5%, din care 0,4% produce România. Dacă ne uităm la poluare, dacă am reduce la zero poluarea din ciment, poluarea pe total Europa s-ar reduce cu doar 7%, a spus Mihai Rohan, preşedintele Federaţiei Patronala din Industria Materialelor de Constructii din România (PATROMAT), prezent în cadrul ZF Power Summit 2021.

“Atâta timp cât numai Europa îşi propune acest target, este ucigător pentru industrie. Încet, încet apar produse strâine, din ţări care nu a limitări la emisiile de CO2. Din 2008 până în prezent importurile în România s-au triplat. în ultimii doi ani aproape s-au dublat. Majoritatea, 80-90%, vine din Turcia. Dacă nu va exista un mecanism la frontieră care să fie corect pentru amble părţi o să ajungem să facem casele cu ciment din Turcia”.

Alte declaraţii

Emisiile de CO2, în total în lume, 30 mld. tone pe an, din care Europa reprezintă 4,9 mld. tone, iar China reprezintă 15% din total emisii.

O tonă de CO2 acum trei ani costa 15 euro, anul trecut a închis cu 30 de euro, iar acum a crescut până la 40 de euro şi se estimează la 65 de euro. la acest preţ ni se scade o parte, dar din ce în ce mai puţin, În 2020 am avut 10%m, anul acesta o sa avem 2%. Sigur că prin investiţii trebuie să ajungem să reducem considerabil acest emisie, dar trebuie să le plătim pentru a face aceste investiţii.

Investiţiile pentru captarea CO2 si transportul şi depozitarea, aproape se dublează. Instalaţiile pe care trebuie să le facem pentru captarea CO2 sunt foarte mari şi ne-ar crşte consumul de energie electrică cu 50%. Ele sunt înlănţuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO