Companii

Miliardarii Mulliez pariază 45 mil. euro pe Craiova, unde vor aduce cinci magazine

Miliardarii Mulliez pariază 45 mil. euro pe Craiova, unde vor aduce cinci magazine

Autor: Cristi Moga

11.11.2010, 23:59 111

Familia oamenilor de afaceri Mulliez, una dintre cele mai bogatedin Franţa, a cumpărat, alături de doi manageri ai companieibelgiene BelRom, un teren de 12 hectare din platforma industrialăElectroputere Craiova, într-o tranzacţie de peste 30 de milioane deeuro, cea mai mare de pe piaţa terenurilor din afara Bucureştiuluiîn acest an.

Proprietarii grupului Auchan, alături de oamenii de afaceri KrisCarton şi Steven van den Bossche, vor investi 90 de milioane deeuro în dezvoltarea unui centru comercial pe o structură existentăcare va fi reconvertită până la sfârşitul anului viitor.

Pentru prima oară pe piaţa locală familia Mulliez va duce laCraiova toate brandurile cu care este prezentă în România,respectiv un hipermarket Auchan (11.000 mp), un magazin de bricolajLeroy Merlin (10.000 mp), un magazin Decathlon (3.500 mp), ounitate Kiabi (1.800 mp) şi un centru Norauto (1.100 mp), proiectulurmând să cuprindă şi o galerie comercială cu peste 100 de magazineşi restaurante.

Proiectul va fi dezvoltat într-un parteneriat 50-50, potrivitinformaţiilor furnizate de reprezentanţii Auchan, astfel că familiaMulliez va avea o contribuţie de circa 45 de milioane de euro lainvestiţie.

"Suntem în negocieri avansate cu retaileri de fashion precumC&A, H&M, Inditex, Deichman, Takko sau Orsay", a declaratRăzvan Sin, directorul departamentului de retail al DTZ Echinox,agentul exclusiv al mallului Electroputere, care va avea osuprafaţă construită de 63.000 de metri pătraţi.

Proiectul va avea o parcare de 2.000 de locuri, în cadrulmagazinelor urmând a fi angajate peste 1.500 de persoane, potrivitestimărilor Auchan.

Reprezentanţii Electroputere, companie controlată de grupul AlArrab Contracting, spun că terenul a fost vândut în vedereaachitării "datoriilor fiscale istorice" şi pentru îmbunătăţireasituaţiei financiare, iar activitatea industrială a companiei nu vafi afectată de vânzarea celor 12 hectare, în condiţiile în caresuprafaţa totală a platformei este de 62 de hectare. În Craiova aumai fost anunţate două proiecte de centre comerciale - Adora Mallşi West Gate - a căror construcţie a fost blocată de crizafinanciară. Dezvoltatorii Adora Mall, grupul portughez SonaeSierra, au anunţat în acest an semnarea unui contract de închirierecu reţeaua Cora, dar nu au reluat încă lucrările la proiect, deşiCraiova este unul dintre ultimele oraşe cu 300.000 de locuitorifără un mall modern.

Pe de altă parte, francezii de la Auchan şi Cora poartă de ladistanţă un "război" pe zona de expansiune în ultimii doi ani.

Fiecare firmă a anunţat planuri pentru a duce reţeaua la 15-20de magazine, după ce în perioada 2007-2008 Real şi Carrefour auavut ţintele cele mai ambiţioase de extindere.

Kris Carton şi Steven van den Bossche, din poziţia de manageriai companiei belgiene BelRom, au construit în acea perioadă spaţiiatât pentru Carrefour şi Real, cât şi pentru Auchan, în cadrulcentrelor comerciale European Retail Park inaugurate în Brăila,Focşani, Bacău şi Târgu-Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO