Companii

Miliardarul indian Mittal a pierdut 424 de milioane de euro într-un singur an în România

Miliardarul indian Mittal a pierdut 424 de milioane de euro într-un singur an în România
08.07.2010, 23:39 60

Numai activitatea de la Galaţi i-a adus miliardarului o gaură de334 mil. euro (1,4 mld. lei), de peste două ori mai mult decâtcâştigul consemnat de ArcelorMittal Galaţi în anul precedent, cares-a cifrat la 164 mil. euro.
Activitatea din România a ArcelorMittal a mâncat aproape totprofitul înregistrat de grup la nivel mondial, care s-a ridicatanul trecut la numai 118 mil. dolari (85 mil. euro).
Vânzările combinatelor deţinute de grup la Galaţi, Iaşi, Roman şiHunedoara s-au prăbuşit în 2009 cu 52,7%, până la 4,18 mld. lei(985 mil. euro), de la un nivel de 8,8 mld. lei (2,4 mld. euro)realizat în anul precedent.
"Când funcţionează la 25% din capacitate cum s-a întâmplat peparcursul anului trecut sunt şi pierderi mari, dar când treabamerge bine şi profitul combinatului de la Galaţi ajunge la 400-500mil. dolari pentru că ponderea costurilor cu personalul este mică,undeva la 15%", spune Petru Ianc, director în Ministerul Economiei,specializat în siderurgie.
Un singur an a fost de ajuns pentru ca indienii să piardă jumătatedin tot ce agonisiseră la Galaţi începând cu anul 2001, laprivatizarea Sidex (vechea denumire a ArcelorMittal Galaţi).

Anul acesta mizează pe revenire
Thierry Le Gall, care a preluat în urmă cu un an conducereacombinatului de la Galaţi, spunea recent că "este posibil şinecesar ca 2010 să fie un an profitabil", revenirea pe profit acompaniei având la bază creşterea comenzilor care au redusdecalajul de producţie la 35% faţă de maximul dinainte de criză, încondiţiile în care producţia scăzuse şi cu 60% în anul 2009.
Contracţia economică pe plan local a fost limitată în primajumătate a anului de industrie, care a fost surescitată decomenzile primite de pe plan extern, în condiţiile în care ţărileUniunii Europene şi-au revenit mai repede din criză.
"În primul semestru, producţia pe toată siderurgia la nivelnaţional a fost mai mare cu circa 30-40% faţă de anul precedent,iar dacă continuă în acest ritm sunt şanse ca ArcelorMittal Galaţisă treacă pe profit", spune Petru Ianc.
El a precizat că avansul producţiei a fost sprijinit de exporturi,în timp ce pe plan local revenirea comenzilor destinate siderurgieise lasă încă aşteptată.

Disponibilizările masive au umflatpierderile
Circa 4.400 de oameni au plecat anul trecut de la ArcelorMittalGalaţi prin disponibilizări voluntare cu plata de către combinat desalarii compesatorii.
Pierderile record ale combinatului din Galaţi ar putea fi umflateşi de costurile acestor costuri compensatorii.
ArcelorMittal Iaşi, spre exemplu, a disponibilizat anul trecut 109persoane şi a plătit angajaţilor respectivi plăţi compensatorii învaloare de 7,1 mil. lei.
La 4.400 de salariaţi câţi au plecat de la ArcelorMittal Galaţi,dacă se aplică acelaşi cost mediu pe angajat, costurile cu plăţilecompensatorii ale combinatului s-ar putea cifra la 290 mil. lei(68,5 mil. euro).
Pierderile de la celelalte combinate deţinute de Mittal în România,cauzate de scăderea drastică a comenzilor din ultimii doi an, l-audeterminat pe miliardar să vină cu bani pentru a suplimentacapitalul companiilor.
Astfel, Lakshmi Mittal trebuie să suplimenteze capitalulcombinatului ArcelorMittal Hunedoara (SIDG) cu suma de 82,6 mil.euro, în caz contrar societatea urmând să fie dizolvată, potrivitunei decizii a conducerii combinatului care va fi supusă discuţieiacţionarilor. Decizia vine după ce capitalurile proprii alesocietăţii au scăzut sub 50% din valoarea capitalului social.
Aplicând aceeaşi regulă, grupul ArcelorMittal trebuie să injectezebani şi la Roman, acolo unde la 31 martie 2010 valoarea contabilă acompaniei era negativă, de -214,7 milioane de lei (circa 51milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO