Companii

Minioraşul de pe terenul fostei fabrici Electronica, un colos cu 5.000 de angajaţi care asambla televizoare şi DVD-playere

Parcul de afaceri Iride va fi extins într-o primă etapă după o investiţie de 34 mil. euro a grupului austriac Immofinanz.

Parcul de afaceri Iride va fi extins într-o primă etapă după o investiţie de 34 mil. euro a grupului austriac Immofinanz.

Autor: Ioana Matei

29.09.2015, 00:05 3452

Transformarea fabricii Electro­nica din Pipera în complexul de birouri Iride reprezintă, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Esop Con­sulting, prima reconversie de amploare a unei fabrici din Bucureşti, fiind atât cea mai veche, cât şi cea care se va întinde cel mai mult în viitor.

Iride totalizează acum o suprafaţă închiriabilă de birouri de 92.855 de metri pătraţi, dar se estimează că va ajunge la 200.000 de metri pătraţi pe termen lung odată cu extinderea zonei de birouri într-un ansamblu mixt – Iride City.

„Planul prevede transformarea acestei zone într-un cartier inovator, cu spaţii de birouri, comerciale şi rezidenţiale – cu alte cuvinte, o parte nouă, deschisă şi vitalizată a oraşului. La încheierea etapei finale de construire, Iride City va cuprinde, de asemenea, spaţii pentru restaurante, un hotel, un centru de conferinţe şi un centru de zi pentru copii, precum şi un parc şi unităţi pentru sport“, spune Sorin Vişoianu, country manager office şi logistic al grupului austriac Immofinanz, care controlează proiectul.

Revista Business Magazin a adunat zece poveşti de reconversie a fostelor platforme industriale din Bucureşti şi din ţară, platforme care reprezintă linia de start pentru un potenţial imobiliar de sute de hectare în centrul oraşelor.

Prima fază a lucrărilor din proiectul Iride City a demarat în 2015 cu trei clădiri de birouri Metroffice care oferă o suprafaţă totală de peste 40.000 de metri pătraţi. Finalizarea lor este estimată pentru al doilea trimestru al anului 2016. Volumul de investiţii pentru prima clădire va totaliza circa 34 mil. euro.

„Faptul că există multe proiecte în lucru ne confirmă punctul de vedere: economia României a intrat pe o traiectorie ascendentă şi se dezvoltă mai rapid decât alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Aceste tendinţe favorabile ale pieţei vor duce la o creştere continuă pentru proiecte imobiliare de calitate superioară, indiferent de destinaţiile precedente ale terenurilor“, concluzionează Sorin Vişoianu.

Immofinanz Group este activ pe piaţa din România începând cu anul 2004 şi deţine în prezent un portofoliu de proprietăţi în valoare 964,0 milioane de euro, printre care şi mai multe terenuri ale unor foste fabrici, precum Ventilatorul (5,3 ha) şi Rocar (18 ha).

 

De la televizoare la centru de business

Uzinele Electronica, parte a platformei industriale Pipera, au luat naştere în 1960.  Compania producea sute de mii de televizoare color în 1989, iar în 2006 ajunsese să asambleze televizoare color şi DVD-playere ale altor producători.

De la peste 5.000 de angajaţi, compania ajunsese la 60 în 2006. Electronica a fost privatizată în 2004, printr-o tranzacţie estimată la 1,86 milioane de euro, reprezentând preţul pachetului de acţiuni, investiţii asumate – tehnologice, de mediu şi capital de lucru, iar în 2007 terenul fostei platforme a fost cumpărat de Immofinanz Group pentru 16 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO