Companii

Ministerul Agriculturii acordă compensaţii de aproape 2 milioane euro pentru serele şi solariile afectate de zăpadă

Ministerul Agriculturii va acorda compensaţii de 1,9 milioane euro pentru serele şi solariile distruse de zăpadă

Autor: Emil Popescu - Mediafax

03.04.2012, 12:14 221

Ministerul Agriculturii va acorda producătorilor de legume ale căror sere şi solarii au fost afectate de căderile masive de zăpadă din lunile ianuarie şi februarie sume compensatorii în valoare totală de 8,52 milioane lei (1,9 milioane euro), de la bugetul de stat.

Datele direcţiilor agricole judeţene arată că au fost afectate unităţi de producţie din 31 judeţe, zăpada şi viscolul spărgând geamuri de sere cu o suprafaţă de 1,35 milioane mp şi rupând folii din plastic pentru solarii de 2,55 milioane mp. Au fost afectaţi peste 2.950 de producători agricoli, din care 79 sunt deţinători de sere.

"Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activităţii producătorilor de legume, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate. Ajutorul se acordă în conformitate cu regulamentul CE 1535/2007, iar cuantumul maxim nu depăşeşte echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar, adică 33.000 lei", se arată într-un comunicat al instituţiei.

De această schemă de ajutor vor beneficia două categorii de producători agricoli - persoane fizice, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi firme.

Persoanele fizice vor primi 18 lei/mp pentru geamuri şi 2,25 lei/mp pentru foliile din plastic. Sumele sunt mai mari pentru celelalte categorii de beneficiari (24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic). Ministerul Agriculturii arată că pentru producătorii agricoli persoane fizice cuantumul compensaţiilor este diminuat cu 25% întrucât aceştia nu sunt plătitori de TVA.

Cererile de sprijin financiar pot fi transmise direcţiilor agricole judeţene până la 29 iunie.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 8,52 milioane lei (circa 1,9 milioane euro) şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare acordate MADR.

Proiectul de HG este în proces de avizare în regim de urgenţă la ministere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO