Companii

Ministerul Agriculturii are un buget de 40 mil. euro pentru programul „Tomata”: cererile de finanţare pot fi depuse până în 15 aprilie, iar valoarea maximă alocată per beneficiar este de 3.000 de euro

Ministerul Agriculturii are un buget de 40 mil. euro...

Autor: Florentina Niţu

12.02.2020, 14:02 1932

Programul de creştere a tomatelor în spaţii protejate – sere sau solarii – continuă şi în 2020, având un buget alocat de 40 de milioane de euro, de maximum 3.000 de euro pentru un beneficiar care cultivă 1.000 de metri pătraţi, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Nechita Oros.

„Programul de creştere a tomatelor în spatii protejate continuă. Termenul de depunere a cererilor de finanţare este 15 aprilie 2020, iar termenul de valorificare a producţiei este în 15 iunie 2020. Beneficiarii trebuie să ţină un registru de evidenţă a tratamentului aplicat plantelor, ce va fi verificat înaintea alocării finanţării. Bugetul total al programului este de 40 mil. euro, iar beneficiarii trebuie să obţină o cantitate de 3 tone/1.000 mp”, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă privind programele de minimis din acest an.

El spune că va exista şi un al doilea ciclu de beneficiari pentru programul de tomate, în toamnă, iar la prima rectificare bugetară va primi bugetul aferent ciclului următor.  

Totuşi, ministrul susţine că majoritatea legumicultorilor i-au cerut să creeze un program de sprijin pentru toate legumele, nu doar pentru tomate, iar planul ministrului este să creeze spaţii de colectare şi depozitare pentru micii producători şi să le ofere facilităţi fiscale pentru a se asocia şi a creşte.

„Noi vrem să dăm bani celor care cultivă tomate în general, care au cultivat înainte de acest program şi care vor cultiva să cultive şi după ce nu va mai fi acest program sau după ce va suferi modificări. Nu vrem să cultive tomate numai pentru bani”, a mai spus Oros.

El adaugă că au fost constatate neconformităţi privind producţia, iar proveninenţa unor producţii a fost îndoielnică, „unele dosare deschise au arătat că nu informaţiile nu au fost veridice”.

Totodată, ministrul a anunţat că va continua şi programul de sprijin pentru producătorii de usturoi, în acelaşi condiţii, dar şi programele de sprijin a crescătorilor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO