Companii

Ministerul Dezvoltării scoate la licitaţie sisteme de canalizare şi alimentare cu apă de peste 130 mil. euro

 Ministerul Dezvoltării scoate la licitaţie sisteme de canalizare şi alimentare cu apă de peste 130 mil. euro

Autor: Andreea Mioara Neferu

05.02.2012, 12:52 526

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţii pentru proiectarea şi execuţia a 76 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate şi 64 de sisteme de alimentare cu apă, valoarea lucrărilor ridicându-se la 574,3 milioane de lei (132,1 milioane de euro). Judeţele vizate sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Ialomiţa, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Vaslui, Bacău şi Braşov.

De la momentul începerii proiectării, lucrările ar urma să dureze 13 luni (1 lună proiectare şi 12 luni execuţie), iar criteriul de atribuire al acestor contracte este cel mai mic preţ.

Până acum, Ministerul Dezvoltării a mai lansat licitaţii similare pentru alte şase judeţe, valoarea estimată a acestora fiind de circa 80,8 milioane de euro.

Investiţiile fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), care se va derula în perioada 2011-2020 şi care include, pe lângă realizarea sistemului de canalizare, epurare a apelor uzate şi alimentare cu apă a localităţilor, şi asfaltarea şi modernizarea drumurilor judeţene şi locale şi modernizarea satului românesc.

Programul este estimat la circa 3,3 miliarde de euro şi reprezintă cea mai mare licitaţie din istoria României din punctul de vedere al valorii.

Diferenţa majoră între acest proiect (PNDI) şi alte lucrări finanţate de stat constă în faptul că Ministerul Dezvoltării, cel care atribuie contractele, va deconta lucrările abia începând din 2013, astfel că până atunci constructorii care primesc contracte trebuie să găsească singuri surse de finanţare. Până acum, Ministerul Dezvoltării a atribuit 8 contracte pentru reabilitarea de drumuri judeţene şi locale, cu o valoare de 4,3 miliarde de lei (peste un miliard de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO