Companii

Ministerul Economiei vine cu explicaţii în cazul pagubelor de la Oil Terminal

Ministerul Economiei vine cu explicaţii în cazul pagubelor de la Oil Terminal

Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

17.12.2012, 00:06 683

Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că până la pronunţarea de instanţă a unui verdict cu privire la valoarea sumelor care trebuie recuperate de operatorul por­tuar Oil Terminal (OIL), controlat de stat, ca urmare a chel­tuie­lilor ilegale pentru servicii juridice şi consultanţă realizate de vechiul management au fost nevoiţi să respingă în AGA propunerea înaintată cu privire la acest lucru de acţionarul minoritar, fondul american Broadhurst.

Un raport realizat anul trecut de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la Oil Terminal (OIL) a scos la iveală cheltuieli nejustificate de milioane de lei şi decizii de management care au adus prejudicii societăţii.

Ministrul economiei Daniel Chiţoiu spunea în luna iulie că Oil Terminal a făcut plăţi nejustificate şi cheltuieli efectuate în interes personal din banii companiei de către fostul manager în perioada 2009-2010, pentru bijuterii, obiecte din aur, butoni şi ace de cravată, vinuri de colecţie, parfumuri şi genţi de damă. Totodată, au fost descoperite cheltuieli nejustificate cu case de avocatură în valoare de 852.000 de lei, iar Chiţoiu afirma atunci că aceste sume vor fi imputate per­soanelor responsabile.

Faţă de neregulile descoperite de ANAF, alţi acţionari ai companiei au im­putat existenţa altor chel­tuieli nejustificate pentru care statul spune că nu a putut da curs.

"În cadrul AGA din 13.12.2012, acţionarul Broadhurst Investments Limited a solicitat la punctul 11 de pe ordinea de zi recuperarea sumelor plătite nelegal de către societate pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, aşa cum au fost acestea stabilite conform Dispoziţiei obligatorii nr. 853535/30.03.2012 emisă de ANAF-D.G.C.F. Pentru a evita o contestaţie ulte­rioară bazată pe vicii de procedură, de care vinovaţii ar putea profita, reprezentanţii MECMA au votat împotriva adop­tării hotărârii privind punctul 11 de pe ordinea de zi din cadrul AGA", au precizat reprezentanţii Ministerului Eco­nomiei.

Aceştia au mai spus că la baza deciziei de respingere a propunerii de recuperare a acestor pagube a stat şi faptul că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege privind com­ple­tarea ordinii de zi, în sensul netransmiterii de către acţio­narul care a iniţiat completarea a justificării fiecărui punct de pe ordinea de zi în parte.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au mai spus că doresc să evite orice eventuale tergiversări care ar fi avut loc dacă statul ar fi dat curs solicitării fondului Broadhurst.

În AGA de săptămâna trecută acţionarii au mai respins şi propunerea de pornire a acţiunii în răspundere a fostului preşedinte al CA al companiei Sorin Ciutureanu, acuzat că a încasat indemnizaţii mai mari decât ar fi avut dreptul. Ciutureanu a deţinut această funcţie pentru mai puţin de o lună, în intervalul iunie-iulie. Totuşi reprezentanţii Ministerului Economiei au votat pentru angajarea răspunderii contra administratorilor executivi/ne-executivi ce au ocupat poziţii de conducere în perioada 2009 - 2010, ce a făcut obiectul unui control al ANAF. "Promovarea acţiunii de atragere a răspunderii se va iniţia după ce instanţa de contencios administrativ se va pronunţa faţă de contestaţia societăţii formulata împotriva dispoziţiei nr.853535/30.03.2012", au precizat reprezentanţii MECMA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO