Companii

Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar la nouă luni este de 0,81% din PIB. România se va încadra în ţinta de 2,96% stabilită pentru 2017

Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar la nouă luni...

Autor: Roxana Rosu

25.10.2017, 16:38 786

Ministerul Finanţelor susţine că ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, şi că execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB.

De asemenea, oficialii de la Bucureşti anunţă că execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB. 

Informaţia vine în răspuns la datele publicate ieri de Eurostat, care anunţă că România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din UE  în al doilea trimestru, de 4,1% din PIB. 

”Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul EUROSTAT şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB”. 

Veşti proaste de la UniCredit: Analiştii se aşteaptă la un deficit de 3,5% din PIB, în timp ce creşterea costului muncii şi lipsa investiţiilor vor trage în jos leul

Ministerul a precizat că execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, ”fapt care demonstrează că România se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”.

De asemenea, oficialii români spun că valoarea comunicată de EUROSTAT, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE), în al doilea trimestru din 2017, de 4,1% din PIB, fiind urmată de Marea Britanie, care a raportat un deficit de 3,4% din PIB, potrivit datelor ajustate sezonier publicate marţi.  În primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar al României s-a situat la 3,6% din PIB, fiind, de asemenea, cel mai mare din UE. 

Anul trecut, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeaşi pondere în PIB-ul prognozat pentru anul 2017.

”În datele publicate de EUROSTAT se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie  precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv  2,3% şi 2,1%. Aşadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o astfel de evoluţie sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO