Companii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: Industria berii importă cel mai puţin şi supravieţuieşte, deşi acciza s-a majorat cu 50% în ultimii ani

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: Industria...

Autor: Mediafax

12.12.2014, 18:23 159

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, la conferinţa “Mediafax Talks about Brewing and Economy”, că industria berii este sectorul care importă cel mai puţin, supravieţuieşte şi se menţine la un nivel bun, deşi acciza s-a mărit cu 50% în ultimii ani.

"Industria berii din România supravieţuieşte chiar dacă în ultimii ani, din păcate, a avut o creştere a accizei. Din anul 2008 şi până în prezent acciza a crescut cu 50%. Ştiu că este o problemă sensibilă pentru dumneavoastră şi am promis că încercăm în măsura în care există deschidere la Ministerul de Finanţe să vedem ce putem face pentru acest sector pentru că vânzările nu stau atât de bine, poate şi pentru că puterea de cumpărare nu este atât de mare cât ne-am fi dorit cu toţii sau pentru că e un sector în care dincolo de producţia internă avem şi ceva importuri. Aş spune că toate gusturile se găsesc în piaţă, deşi şi aici este un lucru bun pentru că este sectorul care importă cel mai puţin din toate sectoarele din agricultură şi din industria alimentară românească", a spus Constantin.

Directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, a declarat, în deschiderea conferinţei, că potrivit unui studiu al firmei de cercetare Regioplan presiunea fiscală pe piaţa berii instalată la începutul anului trecut odată cu creşterea cu 16% în lei a nivelului accizei a reprezentat factorul determinant pentru contracţia cu 10% a pieţei berii.

Bratu l-a invitat pe ministrul Agriculturii să semneze petiţia online "Salvează berea" în care se cere reducerea accizei la bere.

"Având în vedere tot acest context, am decis că a venit momentul să îi invităm pe toţi cei care iubesc berea să fie alături de noi în toate demersurile pe care le facem. Astfel, la începutul acestei luni am lansat petiţia online: salveazăberea.ro, unde toţi cei care cred că această băutură merită să fie tratată corect, îşi pot manifesta susţinerea. Este un moment fără precedent, dar vrem să demonstrăm tuturor că berea, pentru a continua să facă parte din viaţa românilor, trebuie susţinută", a completat Constantin Bratu.

Ministrul Agriculturii a răspuns că va analiza această cerere, deşi toată lumea doreşte relaxare fiscală pentru sectoare diferite.

“Ca ministru al Agriculturii mi-aş dori o relaxare fiscală pentru toate ramurile din sector. Dacă mai insist mult cu reducerea TVA la carne şi acum cu acciza la bere s-ar putea ca premierul să îmi spună: mergi tu la Ministerul de Finanţe să faci aceste reduceri fiscale. Dincolo de orice fel de glumă, o să analizez, dar vreau să vă asigur că suntem foarte atenţi la acest sector pentru că este foarte important şi pentru ministrul de Finanţe pentru că 60% din tot ceea ce înseamnă acciză în acest domeniu este încasat numai din industria berii", a spus ministrul Agriculturii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO