Companii

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că firmele care au datorii acumulate după declanşarea stării de urgenţă pot cere eşalonarea pe 12 luni la plata taxelor, fără garanţii

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2020, 10:59 1879
Firmele care au datorii neachitate acumulate după declararea stării de urgenţă din cauza COVID-19, pe 16 martie, vor putea solicita până la data de 15 decembrie eşalonarea plăţii acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanţii şi cu un calendar de rambursare propriu, a anunţat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.
 
O cerinţă pentru firmele care vor primi eşalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvenţă.
 
Ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată, în forma simplificată, a obligaţiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19.
Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, pentru obligaţiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgenţă (16 martie), cu condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă.
 
Eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.
 
“Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea, preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii. Toate statele lumii îşi susţin astăzi economiile naţionale, conştientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului şi repoziţionare a multinaţionalelor la nivel mondial”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
 
Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligaţiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii.
 
Firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a debitele bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele datorate după primirea eşalonării.
 

O cerinţă pentru firmele care vor primi eşalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO