Companii

Ministrul Economiei vrea ca banii obţinuţi din listarea Transgaz şi Romgaz să intre într-un fond de dezvoltare

 Bode: Banii din listarea acţiunilor Transgaz şi Romgaz să intre într-un fond de dezvoltare

Lucian Bode, Ministrul Economiei

Autor: Mediafax

31.03.2012, 09:11 327

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat, vineri, la Mediaş, că doreşte ca banii obţinuţi din privatizări şi din listarea pachetelor de acţiuni ale Transgaz şi Romgaz să ajungă într-un fond de dezvoltare, nu în consum.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, aflat într-o vizită de lucru la Mediaş a discutat cu conducerile Romgaz şi Transgaz despre procesul listării pachetului minoritar de acţiuni ale celor două companii.

"Este prima mea vizită de lucru de la preluarea mandatului. Am ţinut în mod deosebit să vin la Mediaş, în Sibiu, alături de senatorul Ion Ariton de la care am preluat mandatul. (...) În primul rând, am abordat stadiul acţiunii de listare a pachetului minoritar de acţiuni, este vorba de 15 la sută din acţiunile Transgaz, respectiv Romgaz, prin ofertă publică secundară. Ne interesează stadiul în care se află acest proces de pregătire, ne dorim din tot sufletul să avem succes şi cu această listare, aşa cum am avut în ce priveşte listarea pachetului de 15 la sută din acţiunile Transelectrica. Printr-o atenţie deosebită putem înregistra un succes şi o îmbunătăţire a procedurii. Poate putem gândi creşterea procentului care revine micilor investitori, fiindcă am văzut o voinţă din partea acestora, 275 la sută subscriere, ceea ce e extraordinar şi sunt convins că şi la Transgaz interesul va fi cel puţin la fel", a spus ministrul.

Lucian Bode a declarat că îşi doreşte ca banii obţinuţi din privatizări sau listarea acţiunilor să nu se ajungă în consum, ci într-un fond de dezvoltare care să poată fi utilizat de orice guvern va conduce România.

"Îmi doresc ca aceşti bani obţinuţi din privatizări şi din listarea pachetelor de acţiuni în ofertă publică secundară să intre într-un fond de dezvoltare, pentru că de multe ori atunci când banii s-au dus în consum nu s-a văzut într-un termen relativ scurt niciun efect al acestor privatizări şi al obţinerii acestor sume importante de bani. Guvernul intenţionează să creeze un fond de dezvoltare în care, pe lângă aceşti bani din procesele de privatizare şi listare pachete minoritare de acţiuni, să ajungă bani şi din alte surse, fond care să poată fi utilizat cât se poate de transparent de orice guvern care va conduce România", a afirmat Lucian Bode.

Acesta a adăugat că Guvernul nu va pierde controlul asupra acestor companii.

"Nu este vorba de nicio companie în care noi să pierdem procentul majoritar, noi vom avea controlul la toate companiile la care listăm pachete de acţiuni, cu excepţia celor care se privatizează 100 la sută", a spus Lucian Bode.

Întrebat despre afirmaţiile deputatului de Cluj, Adrian Gurzău, potrivit cărora sediile Romgaz şi Transgaz ar trebui mutate la Cluj, ministrul a declarat că nu acest lucru este important, ci eficientizarea companiilor.

"Eu nu discut de propunerile din interiorul partidelor, ci de modul în care putem să eficientizăm activitatea acestor companii. Acest lucru este prioritar pentru mine, pentru orice ministru va veni după mine. E mai puţin important unde îşi are sediul. E important şi cine conduce compania, dar e foarte important cum o facem eficientă, cum facem ca funcţionarea ei să aducă mai mulţi bani la buget, acest lucru trebuie să ne preocupe", a conchis ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO