Companii

Ministrul Energiei despre investiţia Romgaz în Marea Neagră: Astăzi are loc o discuţie între Romgaz şi Exxon pentru a finaliza tranzacţia. Au fost nişte taxe care au apărut în perioada de negociere, s-a finalizat inclusiv acest lucru

Ministrul Energiei despre investiţia Romgaz în Marea...

Autor: Liviu Popescu

10.02.2022, 10:07 2607

Astăzi are loc o discuţie între producătorul de gaze naturale Romgaz – “perla” statului român la Bursa de la Bucureşti şi americanii de la Exxon pentru finalizarea tranzacţiei de 1 mld. de dolari prin care compania românească intră în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

“Au fost nişte taxe care au apărut în perioada de negociere, s-a finalizat inclusiv acest lucru. Se vor modifica înţelegerile care au fost făcute înainte de apariţia acestor taxe. Romgaz nu va plăti absolut nimic în plus faţă de ce s-a negociat şi sunt convins că se va semna şi contractul între Romgaz şi Exxon în perioada imediat următoare. Îmi doresc ca decizia de investiţie în Marea Neagră să fie luată anul acesta între OMV Petrom şi Romgaz şi să avem primele gaze în 2026”, spune ministrul Virgil Popescu într-o conferinţă la Antena 3.

La jumătatea lunii decembrie acţionarii Romgaz au aprobat tranzacţia de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Romgaz a anunţat că tranzacţia este aşteptată a fi finalizată în T1/2022. Compania este aşteptată să plătească 1,06 mld. dolari pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania, sumă ce ar putea fi ajustată cu 10 mil. dolari.

Romgaz a anunţat la finele lunii octombrie că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon pentru preluarea participaţiei de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, devenind astfel partener cu OMV Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore local.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.

Pe de altă parte, acţionarii au aprobat contractarea unui împrumut de 325 mil. euro de la una sau mai multe bănci pentru finanţarea unei părţi din preţul tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO