Companii

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Unitatea 3 va funcţiona din 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: A fost adoptată...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2023, 15:02 2258

Parlamentul a adoptat miercuri legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, în urma căruia reactorul 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi reactorul 4 în anul 2031, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Scopul Acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale Statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanţării Proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, Acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de Acord”, arată ministrul într-o postare pe Facebook.

Unităţile 3 şi 4 vor dubla contribuţia energiei nucleare în sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, vor dezvolta lanţul de furnizori, vor facilita accesul la împrumuturi şi sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare, precum şi la bugetul de stat, ca urmare a investiţiilor şi înfiinţării de noi întreprinderi în activităţi de cercetare şi inovare în zonă/regiune, a mai spus Virgil Popescu.

Aprobarea acestui proiect de lege era necesară pentru demararea activităţilor aferente Etapei a II-a Proiectului Unităţilor 3 şi 4, care să permită:  încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului;  actualizarea bugetului Proiectului; structurarea şi contractarea finanţării şi agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; obţinerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM şi respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispoziţiile europene relevante în materia ajutorului de stat;  obţinerea Autorizaţiei de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcţie şi luarea Deciziei Finale de Investiţie, pentru trecerea în Etapa III (Construcţie).

„Salutam adoptarea legii privind aprobarea semnarii Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Multumim Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului Romaniei. Este clar ca fara implicarea statului si a autoritatilor in proiectele energetice nucleare, acestea nu se pot realiza. Votul de astazi este un semnal concret pentru continuarea acestui proiect strategic pentru Romania, prin care vom adauga inca 10TWh de energie fara emisii de CO2 in sistemul energetic national dupa anul 2031.”, a declarat Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica. 

Acordul de sprijin presupune angajamentul statului român în realizarea demersurilor necesare pentru finanţarea Proiectului inclusiv prin: acordarea de garanţii de stat finanţatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferenţă” şi adoptării măsurilor administrative şi/sau legislative în vederea asigurării îndeplinierii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul în natură prin cantitatea de apă grea şi de octoxidul de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcţionarea celor 2 unităţi nucleare şi finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse în cele două unităţi nucleare.

„Proiectul Unitatilor 3  si 4 este parte esentiala din strategia de investitii a Nuclearelectrica de reeenergizare a Romaniei prin energie curata, alaturi de retehnologizarea Unitatii 1 si Proiectului Reactoarelor Modulare Mici. Energia nucleara, eficienta, sigura, curata va face din Romania un exemplu la nivel regional, dar si global, prin diferite parteneriate suport asociate proiectelor majore de investitii. Investim atat in dezvoltarea de unitati de mari capacitate, Unitatile 3 si 4, cat si reactoare modulare mici. Reactoarele la scară mare pot asigura energie electrică in banda, curată şi accesibilă, în timp ce SMR-urile pot oferi flexibilitate reţelei, complementaritate cu sursele regenerabile, aplicaţii non-electrice, cum ar fi căldura şi hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi decarbonarii. Cu cat dezvoltam in timp util mai multe capacitati, cu impact direct in strategia de decarbonare, dar mai ales in securitate energetica, cu atat vom creste echilibrul sistemului si siguranta consumatorului.”, a adăugat Cosmin Ghiţă.

Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor CANDU al Centralei Nucleare Cernavodă a fost aprobata de actionarii SNN in anul 2021 si va fi  implementată în trei etape:

Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârşitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, iniţiată prin capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentaţii de inginerie şi securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licenţiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiţie.

Energonuclear, compania de proiect, a semnat în noiembrie 2021 primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin şi Autoritatea de proiectare şi OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiei necesare pentru iniţierea Proiectului unităţilor CANDU 3 şi 4. Termenul de finalizare a acestei etape este T2/2023.

Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare şi se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obţinerea Licenţei de securitate nucleară pentru construcţie, reevaluarea fezabilităţii Proiectului pe baza unor indicatori tehnici şi economici actualizaţi şi adoptarea Deciziei finale de investiţie (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcţie).

Etapa 3 a Proiectului, etapă estimată la 69-78 de luni, constă în mobilizarea şantierului, începerea lucrărilor de construcţie, punerea în funcţiune şi începerea exploatării comerciale a Unităţii 3 în 2030 şi a Unităţii 4 în 2031.

Statul român şi SNN, în conformitate cu noua strategie, vor să realizeze acest proiect intr-un consorţiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

In cadrul COP 27, US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Nuclearelectrica.

Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) in faza a doua a proiectului.

Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua in considerare finantarea până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO