Companii

Ministrul optimismului: Creşterea economică în acest an va fi de 4%

Ministrul optimismului: Creşterea economică în acest...

Autor: Cristina Bellu

21.04.2022, 15:12 117

Niciun economist din România nu mai crede într-o creştere economică de peste 2-2,5%, dar Adrian Câciu, ministrul finanţelor, rămâne pe baricade: Să ne ţinem de calendarul prognozat!

FMI: creşterea economică a României va fi, în acest an, de doar 2,2% (4,8% în estimarea din toamna trecută), din cauza războiului din Ucraina. Niciun economist român nu mai crede într-o creştere puternică, din aceeaşi cauză. Adrian Câciu, ministrul finanţelor (foto), este de altă părere. El estimează o creştere economică de 4% la finalul anului, „obiectiv care poate fi îndeplinit dacă se respectă calendarul economic prognozat şi nu se face rabat de la finanţarea economiei”.

Creşterea economică prognozată cât mai aproape de realitate este fundamentală pentru stabilirea limitelor cheltuielilor bugetare şi a datoriei publice.

„Menţin prognoza că PIB-ul nominal al acestui an va fi cel puţin la nivelul la care am construit bugetul. Evident, creşterea reală se calculează în funcţie de câtă inflaţie ai în această creştere de PIB nominal. Cred că putem să ajungem la 4% anul acesta dacă ne ţinem de calendar şi nu facem rabat de la finanţarea economiei, doar pentru că ai anumiţi indicatori la care trebuie să te uiţi din perspectivă contabilă“, a spus Adrian Câciu.

 „Acum, unele dintre elementele pe care le decontăm din perspectiva modului în care trebuie să stimulăm economia repezintă şi nota de plată a întârzierii aplicării unor măsuri în perioada pandemiei”, a spus Adrian Câciu în cadrul briefing-ului de presă de la  finalul şedinţei de guvern din 21 aprilie.

În urmă cu două zile, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus puternic aşteptarea de creştere economică pentru România,de la un plus de 4,8% în 2022, la un plus de 2,2%. În raportul de primăvară al „World Economic Outlook” la FMI, economiştii notează că ţările apropiate de Ucraina sunt cele mai afectate din punct de vedere economic de război.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus aşteptările privind creşterea economică globală în următorii doi ani din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, conform unui raport transmis azi de FMI şi citat de Financial Times. În World Economic Outlook, Fondul a spus că perspectivele s-au „înrăutăţit semnificativ”, ţările cele mai apropiate de război probabil că vor fi cel mai greu afectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO