♦ Datele de la minister arată că sunt circa 13.200 de apartamente clasificate în toată ţara, dintr-un total de 24.000 de unităţi turistice clasificate în România.
Dezvoltarea haotică de pe litoralul românesc, în care blocuri de locuinţe sunt construite lângă hoteluri, iar distanţele dintre acestea devin tot mai mici, este recunoscută şi de ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului Ştefan-Radu Oprea.
El a declarat sâmbătă 31 august, la Neptun, că ideea de staţiune s-a stricat pe litoralul românesc din cauza dezvoltării haotice.
„Din păcate, am stricat ceva. Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile. Au apărut şi e necesar să ai şi magazine de proximitate acolo unde sunt blocuri, dar staţiunea ca atare, să poţi să faci OMD – Organizaţia de Management al Destinaţiei, să vorbeşti despre el, să te duci în Germania aşa cum am avut campanii de promovare, în Franţa, în Israel, în Marea Britanie sau acolo unde avem potenţial de a aduce turişti din străinătate, nu avem cum să mergem să vorbim despre un concept solid“, a spus Ştefan-Radu Oprea la Adunarea Generală şi Universitatea de Vară a PES Activists România, potrivit Agerpres.
Haosul de pe litoral este încurajat şi legitimat chiar de ministerul pe care îl conduce, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Pe site-ul ministerului există mai multe proprietăţi clasificate, iar în dreptul rubricii „operator economic“ apare numele unor persoane fizice şi doar în cazul hotelurilor sau pensiunilor apare o societate comercială. Datele de la minister arată că sunt circa 13.200 de apartamente clasificate în toată ţara, dintr-un total de 24.000 de unităţi clasificate în România.
Problema cazărilor de tip Airbnb, adică apartamente închiriate prin intermediul acestei platforme, care nu plătesc taxe, s-a extins tot mai mult în ultimii ani şi nu doar pe litoral, ci în toată ţară. Totuşi, litoralul este una dintre zonele cu cele mai multe locuri de cazare din ţară şi este Constanţa este şi judeţul cu cea mai mare fluctuaţie privind disponibilitatea cazărilor dintre sezonul estival şi perioada sezonului rece. Pe scurt, în timpul sezonului de vară, există mai multe cazări disponibile datorită unui număr mai mare de proprietari care îşi listează apartamentele sau cazările pe platformele de rezervări.
Deşi există câteva aparthoteluri pe litoral, adică blocuri de apartamente care sunt închiriate în regim hotelier, administrate de companii pe litoralul românesc, multe dintre apartamentele listate pe platformele de rezervări sunt administrate de persoanele fizice. Turiştii astfel plătesc sejurul într-un cont bancar al unei persoane fizice şi nu unei societăţi comerciale.
Multe dintre apartamente au primit o clasificare turistică din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, însă asta nu reduce evaziunea fiscală pe care proprietarii o fac.
La haosul de pe litoralul românesc contribuie şi ministerul condus de Ştefan-Radu Oprea, prin oferirea unor clasificări turistice ale acestor apartamente.
Ministrul economiei a mai spus că industria turismului are un potenţial foarte mare în România. Totuşi, ministerul este cel responsabil pentru crearea unui plan de promovare turistică a României.
„Industria turismului are un potenţial extraordinar de mare în România. Evident, că nu am atins deloc acel potenţial. Turismul, în general, sau intensitatea lui este direct proporţională în ultima vreme şi cu infrastructura. Construim autostrăzi într-un ritm foarte rapid, construim Autostrada Moldovei, aeroporturi, asta înseamnă o şansă de a aduce mai mulţi turişti străini în România să echilibrăm acea balanţă, 8,5 miliarde de euro au fost banii pe care românii i-au cheltuit anul ăsta în străinătate. Încă e diferenţa foarte mare cu cât cheltuie străinii la noi. Şi aici într-un parteneriat public-privat adevărat se pot rezolva lucrurile“, a mai spus Ştefan-Radu Oprea.