Companii

Se mişcă banii unei noi generaţii de antreprenori în turism. Zece antreprenori români au investit zeci de milioane de euro în hoteluri de patru şi cinci stele în Brăila, Tulcea, Arad, Slatina, Hunedoara şi Târgu-Jiu

Se mişcă banii unei noi generaţii de antreprenori în...

Autor: Miruna Diaconu

27.01.2023, 00:08 5525

Hotelurile devin tot mai atractive pentru antreprenorii care vor să îşi diversifice portofoliile de investiţii Tot mai mulţi antreprenori care au businessul principal în agricultură, industrie sau bănci investesc în hoteluri de zeci sau sute de camere sub o marcă proprie sau internaţională.

Antreprenorii locali îşi di­versi­fică tot mai mult porto­foliul de investiţii, însă în ultima perioadă hotelurile au devenit o atracţie princi­pală pentru cei care vor să îşi plaseze banii şi în alte sectoare decât businessurile lor de bază.

Cu zeci sau sute de camere, sub o marcă proprie sau un brand internaţional, tot mai multe hoteluri răsar după investiţiile antreprenorilor locali care activează în agricultură, industrie sau bănci. Printre cele mai mari investiţii făcute de antre­pre­norii locali în hoteluri se numără Radisson Blu din Cluj, deţinut de Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania, Radisson Blu Timişoara, controlat de Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai mari antreprenori din zona de vest a ţării, care activează în construcţii, dar şi Alma Health & Spa Retreat, al cărui proprietar este Vasile Dogărescu, care deţine mai multe busi­nessuri în agricultură, cât şi un lanţ de benzinării.

Fie că au văzut potenţialul de dezvoltare al zonelor în care au investit sau răspund unei cerinţe a pieţei prin construirea unui hotel, ospitalitatea este tot mai căutată de către anterprenorii locali.

De asemenea, migrarea investiţiilor în hoteluri în afara marilor centre urbane precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara se datorează antreprenorilor locali, care aleg să mizeze pe un astfel de business şi în zonele în care infrastructura hotelieră aproape că lipseşte.

Multe oraşe mari, cu o economie puternică, nu au un hotel deschis sub un brand internaţional. Spre exemplu, Aradul, care are o industrie puternică şi un nivel smenificativ de investiţii străine, va avea primul hotel sub un brand internaţional abia anul viitor.

Familia Ghinea, care deţine grupul Arsat din Arad, cu activităţi în industrie şi agricultură, investeşte 50 mil. euro într-un proiect imobiliar mixt, din care va face parte şi primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureştiului. Hotelul va fi prima unitate sub un brand internaţional din Arad.

De asemenea, Eduard Koler, care activează în politica locală, dar are şi businessuri în zona de restaurante, a încheiat o colaborare cu grupul hotelier Accor pentru deschiderea primului hotel sub marcă internaţională din judeţul Mehedinţi. Deschiderea hotelului va avea loc în a doua parte a acestui an.

De asemenea, grupul Wyndham, care deţine brandul Ramada, a încheiat două colaborări cu antreprenorii din Târgu Jiu şi Slatina, oraşe care beneficiază de hoteluri sub branduri internaţionale odată cu aceste investiţii.

Omul de afaceri Constantin Goanţă, care controlează şi distribuitorul de ţevi Comtech Co, a renovat hotelul Parc din Slatina şi l-a redeschis sub brandul Ramada.

La Târgu Jiu, antreprenorul Cristi şerban a deschis Hotelul Ramada by Wyndham Târgu Jiu, prima unitate de cazare clasificată la patru stele sub un brand internaţional din judeţul Gorj.

Cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din ţară se află în Bucureşti, unde există cele mai multe hoteluri de patru şi cinci stele, dar Capitala beneficiază şi de cel mai mare număr de hoteluri afiliate unui brand internaţional. România are o rată foarte mică a hotelurilor afiliate la un brand internaţional, existând însă potenţial de dezvoltare pe acest segment.

Condorm unui studiu din 2020 al companiei de consultanţă Trend Hospitality, doar  5% din hoteluri din România erau afiliate unui brand internaţional. în Bucureşti, gradul de afiliere este mult mai mare. Astfel, datele companiei arătau că în Bucureşti gradul de afiliere depăşea 40% din numărul de camere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO