Companii

Mititeii încă sfărâie "La Cocoşatu". Ce s-a schimbat după moartea patronului, în decembrie 2011

Mititeii încă sfărâie "La Cocoşatu". Ce s-a schimbat după moartea patronului, în decembrie 2011

Autor: Florin Radu

27.04.2012, 13:52 1453

Zona Băneasa, cunoscutul restaurant "La Cocoşatu'": Deşi chelneri sunt destui, trebuie să ai ceva răbdare până când mititeii ceruţi vor ajunge pe masa ta. Timpul trece mai repede însă când îl priveşti pe nea Sandu, cunoscut drept Cocoşatu', cât de pasionat e când învârte mititeii pe grătar. Deşi amabil cu clienţii, acesta refuză cu convingere să-şi reamintească tragicul eveniment din decembrie anul trecut, când patronul stabilimentului, Ioan Oiţă, şi-a luat zilele într-una dintre anexe.

Mulţi s-au gândit că micul restaurant, unul dintre simbolurile Bucureştiului după 1990, îşi va pierde faima şi muşteriii. Însă, la şase luni după tragedie, lucrurile par să nu se fi schimbat cu nimic, mititeii încă sfârâie pe grătarul lui "nea Sandu", cel care dă şi numele stabilimentului, iar clienţii sunt la fel de mulţumiţi ca şi înainte de delicatesele restaurantului.

Într-o după-amiază de la mijlocul săptămânii, ospătarii restaurantului sunt într-o forfotă continuă. Aleargă între mesele clienţilor care dau comenzi şi grătarul al cărui stăpân este Andrei Alexandru.

Maşinile scumpe din faţa restaurantului nu lipsesc, ceea ce denotă că stabilimentul nu şi-a pierdut nici clienţii bogaţi, chiar dacă imaginea lui a fost umbrită de evenimentul din decembrie. Mai multe maşini de teren, un Maserati, dar şi Logan-uri îşi aşteaptă stăpânii care se delectează cu celebrii mititei.

În restaurant nu se vorbeşte doar română. Faima mititeilor a trecut de mult graniţele prin bunăvoinţa românilor care şi-au invitat prietenii străini de-a lungul timpului să guste un produs care, deşi nu românesc la origine, s-a transformat în timp într-unul "de-al nostru".

Nea Sandu e prins cu munca şi învârte de zor mititeii a căror reţetă o păstrează secretă. E un spectacol doar să-l priveşti cu câtă pasiune se îngrijeşte de bucate. Nu vrea să vorbească despre tragedia din decembrie, se scuză că are treabă, dar e clar că nu vrea să-şi aducă aminte de ce s-a întâmplat cu prietenul lui. Nimeni din restaurant nu vrea să rememoreze evenimentele de la sfârşitul anului trecut, ci doar "să servească mititei".

Concurenţa celor de la "Cocoşatul, "La Gil", nu îşi doresc nici ei să menţioneze de tragedia din decembrie. "Nu e nici mai bine, nici mai rău ca înainte. Mai bine ar fi dacă ar avea oamenii bani, dacă am scăpa de criză".

Despre motivul pentru care fostul patronul "La Cocoşatu", Ioan Oiţă, s-a sinucis, au apărut mai multe teorii. Boala de care suferea, ciroză, l-ar fi împins la acest gest, problemele de sănătate ale fiului său sau datoriile pe care le-ar fi avut.

La cinci luni fără Ioan Oiţă, patronul şi fondatorul restaurantului, "La Cocoşatu" merge mai departe şi îşi serveşte în continuare clienţii rămaşi fideli cu aceiaşi mititei care l-au făcut celebru în Bucureştiul post revoluţionar. O afacere de tarabă făcută pentru omul ce-şi dorea să-şi potolească foamea între treburile zilei s-a transformat în timp, datorită perseverenţei celor implicaţi, într-o emblemă a Bucureştiului. Ai vizitat Casa Poporului? Dar mititei de la "Cocoşatu'" ai mâncat?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO