Companii

Mobexpert investeste 10 mil. euro intr-un centru logistic

26.01.2009, 19:00 21

Grupul Mobexpert, controlat de omul de afaceri Dan Sucu, a demarat o investitie de 10 mil. euro la Bucuresti intr-un nou centru logistic, ca parte a masurilor pentru optimizarea costurilor din lantul de aprovizionare.

"Prin acest nou centru logistic vom optimiza mai mult procesele de achizitie si distributie a produselor, ceea ce va veni, in primul rand, in sprijinul mentinerii pretului lor in magazine", a declarat Dan Sucu, presedintele Mobexpert.
Sucu spunea recent intr-un interviu acordat ZF ca ar construi jumatate din capacitatea acestui centru daca ar putea, insa in acest moment redimensionarea ar costa prea mult.
Prin acest centru logistic, grupul va derula fluxuri de import pentru magazinele pe care le opereaza. Initial, in cadrul unitatii vor lucra 35 de oameni, urmand ca numarul acestora sa creasca la aproximativ 60 pana la sfarsitul anului, "in functie de evolutia activitatii centrului".
Acesta ar urma sa fie al treilea centru logistic din cadrul grupului dupa cel de la Tunari (Bucuresti), cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, si cel de la Targu-Mures, cu o suprafata de 12.000 de metri patrati.
Unitatea de la Tunari va deveni centru de productie dupa intrarea in functiune a noului centru din Bucuresti. Centrul de la Targu-Mures este functional din 2008 si este folosit pentru produsele care provin de la fabricile proprii.
Noua investitie a Mobexpert de la Bucuresti va avea o suprafata construita de 24.000 de metri patrati, fiind structurata in patru corpuri de caldire independente. Lucrarile de constructie sunt programate sa se incheie in luna mai a acestui an, urmand sa devina complet functional incepand cu luna iulie.
Grupul Mobexpert a terminat anul 2008 cu o crestere de aproximativ 14% a vanzarilor in volum, care insa la nivel de valoare a fost anulata de deprecierea leului. In ianuarie vanzarile sunt estimate la un nivel similar celui din 2008. Grupul nu si-a atins insa tinta pentru anul trecut de 200 mil. euro din cauza scaderii cu 50% a cererii pentru export.
La nivelul investitiilor in retail, Mobexpert nu are in vedere anularea de proiecte insa spune ca este dependent de dezvoltatorii imobiliari, aceasta fiind formula de dezvoltare pe care grupul va merge in urmatorii ani.
Pentru 2009, Sucu nu se asteapta la o crestere a vanzarilor in lei, in conditiile in care pentru acest an bugetele realizate sunt trimestriale. Anii trecuti, bugetul Mobexpert era construit pe cresteri de peste 10%, care in cele mai multe dintre cazuri erau depasite. Pentru primele trei luni ale anului, Sucu estimeaza o "conservare" a vanzarilor in lei, ceea ce ar determina o scadere in euro. La nivelul intregii piete de mobila, el vorbeste de o scadere de circa 12-15% in aceasta perioada comparativ cu primul trimestru din 2008.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO