Companii

Mobexpert: Primul magazin din Sofia va intra pe profit in trei ani

20.09.2007, 18:31 50

Grupul Mobexpert, liderul pietei locale de mobila, va deschide trei noi magazine in Bulgaria, pana in 2011, dupa ce a inaugurat ieri, la Sofia, primul magazin Mobexpert din afara tarii in urma unei investitii de 10 mil. euro.
"Vrem sa mai deschidem un magazin in Varna anul viitor, iar pana in 2011 ne propunem sa operam al doilea magazin in Sofia si unul in Plovdiv. Exista doua zone ale Sofiei care se dezvolta foarte mult si noi am acoperit una dintre aceste zone", a declarat Ioana Silaghi, country manager al Mobexpert Bulgaria. Ea a ocupat inainte functia de director de vanzari in cadrul grupului Mobexpert.
Investitia in hipermagazinul din Sofia, finantata in proportie de circa 80% de Alpha Bank, a fost estimata initial la sase milioane de euro, nivelul acesteia ridicandu-se ca urmare a costurilor in crestere.
Dan Sucu, presedintele si proprietarul grupului Mobexpert, se asteapta sa ajunga in urmatorii patru ani la o cota de 15-18% pe piata din Bulgaria, in conditiile in care magazinele pe care le va detine vor genera pana in 2011 vanzari de circa 30 de milioane de euro.
"Pe piata din Bulgaria exista multe companii de tip discount si multe companii care ofera mobila de lux, dar pe segmentul mediu nu s-au specializat", a spus Sucu.
El a adaugat ca investitia in cladire se va amortiza in 12 ani, iar peste trei ani se asteapta ca magazinul din Sofia sa intre pe profit.
Potrivit reprezentantilor companiei, obiceiurile de consum ale bulgarilor in materie de mobila sunt asemanatoare cu cele ale romanilor, motiv pentru care mobila prezenta in magazinul din Sofia nu difera de cea din magazinele din Romania. In prezent, magazinul din capitala Bulgariei este aprovizionat de la fabrica din Romania, dar reprezentantii companiei analizeaza si posibilitatea incheierii unor parteneriate cu producatorii din regiune.
Totodata, preturile practicate de Mobexpert pe cele doua piete sunt aproximativ aceleasi.
"Moneda romaneasca ne creeaza cateva probleme, dar incercam ca acestea sa nu influenteze pretul", a spus Sucu.
Proprietarul Mobexpert a mai spus ca urmatoarele 25 de magazine pe care si-a propus sa le deschida in viitorii ani nu vor necesita investitii la fel de mari pentru ca, cel mai probabil, spatiile vor fi inchiriate.
"Daca pentru cladire si teren am cheltuit in Sofia opt milioane de euro, iar restul de doua milioane de euro au fost destinate amenajarii magazinului si aprovizionarii cu marfa, investitiile in urmatoarele 25 de magazine se vor ridica la circa 50 de milioane de euro", a spus Sucu. Dintre cele 25 de magazine aflate pe lista de expansiune a Mobexpert, cinci vor fi deschise in afara tarii. O alta destinatie posibila, alaturi de Bulgaria, este Serbia.
"Cand am deschis acum doi ani Mobexpert Office in Serbia am vrut sa mergem in ritm cu Bulgaria, dar momentan cautam un partener local care sa ne ajute in acest sens. Terenurile in Serbia sunt de circa zece ori mai scumpe decat cele din Bulgaria. Asa ca magazinul de la Belgrad se va deschide anul viitor sau peste doi ani", a spus Roxana Mateescu, general manager al Mobexpert Office, Serbia.
Mobexpert estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 163 de milioane de euro, in conditiile in care anul trecut a obtinut incasari de 150 de milioane de euro. Potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a participat ieri la inaugurarea magazinului Mobexpert, investitiile bulgare in Romania sunt de circa 65 de milioane de euro. Tariceanu a mai spus ca ar trebui incurajate atat investitiile romanesti in Bulgaria, cat si cele bulgare in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO