Companii

Modelul de funcţionare al grupului Coca-Cola în România: o companie îmbuteliază şi o a doua deţine mărcile. Împreună, ele au afaceri de 2,5 mld. lei şi o marjă de 14,2%

Modelul de funcţionare al grupului Coca-Cola în...

Autor: Cristina Roşca

22.12.2021, 11:30 1951

♦ Gigantul din domeniul băuturilor răcoritoare Coca-Cola, care are în portofoliu brandul cu acelaşi nume, dar şi mărcile Fanta, Sprite şi Dorna, operează pe piaţa locală - şi nu numai – prin două entităţi, un îmbuteliator (Coca Cola HBC România) şi o firmă care deţine mărcile (Coca-Cola România) ♦ Împreună, ele au un business cumulat de aproape 2,5 mld. lei şi un profit net de puţin peste 350 mil. lei în 2020, adică o marjă de 14,2% ♦ „Sistemul Coca-Cola” este formularea folosită de reprezentanţii Coca-Cola pentru a defini activitatea locală, iar acest sistem este format din Coca Cola HBC România – îmbuteliator – şi Coca-Cola România – firmă care deţine mărcile. Prima companie, îmbuteliatorul, cel mai mare business care poartă amprenta Coca-Cola în România, este controlată de un BV înregistrat în Olanda, a doua companie, de două entităţi din SUA.

Coca-Cola, una dintre cele mai mari şi cunoscute afaceri din lume, îşi împarte businessul din România, dar şi din alte ţări în două companii,  în două entităţi juridice diferite – un îmbuteliator şi o companie care deţine mărcile grupului.

„Sistemul Coca-Cola“, aşa cum este definit chiar de reprezentanţii din România ai mărcii, este alcătuit în România din îmbuteliatorul Coca Cola HBC România – companie care figurează la Registrul Comerţului a fi deţinută de CC BEVERAGES HOLDINGS II BV din Olanda (99,99%) şi de Jovan Radosavljevic, CEO al companiei – şi din Coca-Cola România, care deţine mărcile grupului. Aceasta din urmă figurează la Registrul Comerţului cu acţionarii THE COCACOLA EXPORT CORPORATION din Atlanta, SUA (99,99%) şi de RPSI II INC tot din SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO