Companii

MOL a alocat 12 mil. euro pentru integrarea statiilor Shell

04.04.2005, 19:13 72

Grupul petrolier ungar MOL a alocat 12 mil. euro pentru integrarea celor 59 de statii ale Shell Romania, achizitionate in luna noiembrie a anului trecut, a declarat Gyorgy Mosony, directorul executiv (CEO) al grupului.
Fondurile vor fi destinate in proportie de circa jumatate operatiunii de rebranding al statiilor preluate, restul banilor mergand, in principal, pentru modernizarea acestora.
"Strategia pentru integrarea cu succes a operatiunilor Shell Romania SRL vizeaza schimbarea numelui acestei companii in Mol Ro Comert, care urmeaza sa fuzioneze in termen de sase luni cu MOL Romania. Pana atunci, cele doua companii vor fi conduse de aceeasi persoana - Karoly Robak (actualul director executiv al MOL Romania - n. r.)", explica Mosony.
MOL a achizitionat la finele anului trecut compania Shell Romania SRL in cadrul unei tranzactii a carei valoare nu a fost facuta publica. Conform unor surse apropiate afacerii, grupul ungar ar fi platit aproximativ 70 mil. $ (53 mil. euro) pentru preluarea filialei din Romania a gigantului anglo - olandez Shell. Primul pas facut de MOL pentru cumpararea benzinariilor Shell Romania a fost facut in vara lui 2003, cand a platit circa 20 mil. euro pentru preluarea a 23 de statii.
Portofoliul Shell Romania SRL cuprinde, pe langa benzinarii, si afacerea cu lubrifianti, precum si activitatile din domeniul combustibililor pentru aviatie. Acum, Shell mai activeaza la nivel local numai prin Shell Gas Romania, din care detine 56%, restul actiunilor fiind in posesia Petrom. "Prin achizitia Shell Romania am ajuns la o cota de piata de 12% (aproape dubla - n.r.) Tintim insa spre un nivel de 15% pana la 20%", a mai spus Mosony.
Mol isi continua planul de expansiune pe piata romaneasca prin construirea de benzinarii, cautand locatii foarte bune, cum sunt cele de-a lungul autostrazilor. Reteaua MOL va depasi 130 de statii dupa integrarea benzinariilor Shell.
Grupul ungar cauta oportunitati de extindere a afacerilor pe piata romaneasca, fiind vizat sectorul de explorare si productie de gaze. Reprezentantul MOL a afirmat ca este prematura discutia despre un interes al grupului privind privatizarea producatorului roman de gaze Romgaz Medias, fara sa excluda insa aceasta posibilitate.
MOL a intrat in Romania in 1995 si a investit peste 120 mil. $ (92,3 mil. euro), suma care nu include insa si achizitia Shell Romania SRL.
Inainte de integrarea firmei Shell Romania, MOL detine 74 de benzinarii si are aproximativ 1.000 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO