Companii

Moldova, capitala întunericului: cea mai săracă regiune a petrecut şi cele mai multe ore în beznă din cauza întreruperilor de curent

Moldova, capitala întunericului: cea mai săracă...

Autor: Roxana Petrescu

07.07.2016, 13:00 1056

Anul trecut, la nivel naţional, România, ţară care a vândut cinci din cele opt companii de dis­tribuţie a energiei către investitori străini, a stat în beznă mai bine de cinci ore. În ţările europene avansate acest in­dicator a coborât până la 20 de minute.

„Valorile agregate de ansamblu pentru între­ruperile neplanificate (SAIDI – n. red.) sunt cuprinse între 221 de minute pe an pentru Enel Muntenia şi 439 de minute pe an pentru E.ON Moldova, respectiv o valoare medie pe ţară de 308 de minute pe an (circa 20-250 de minute pe an în ţările europene avansate)“, se arată în cel mai recent raport redactat de Auto­ritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în care este analizată performanţa sistemelor de transport şi distribuţie a energiei electrice.

La nivel naţional, durata întreruperilor neplanificate a fost mai redusă faţă de 2014 cu aproape o oră, majoritatea companiilor de distribuţie a energiei marcând timpi mai buni, cu o singură excepţie: E.ON Moldova. Astfel, regiunea Moldovei, deservită de nemţii de la E.ON, a stat cel mai mult în beznă, respectiv 439 de minute (circa 7,3 ore), cu jumătate de oră mai mult faţă de 2014. „SAIDI neplanificat s-a redus la majoritatea operatorilor de distribuţie în anul 2015 cu excepţia E.ON Moldova. Astfel, SAIDI ne­pla­nificat s-a redus la CEZ Oltenia cu 150 de minute, la Elec­trica Muntenia Nord cu 30 de minute, la Electrica Transilvania Nord cu 80 de minute, la Electrica Transilvania Sud cu 108 minute pe an, la Enel Banat cu 54 de minute, Enel Dobro­gea cu 19 mi­nute şi Enel Mun­tenia cu 4 minute, dar a crescut la E.ON Moldova cu 29 de mi­nute“, se mai arată în raportul ANRE.

Astfel, cea mai săracă re­giune din România a avut de înfruntat anul trecut şi cele mai mari probleme în alimentarea cu energie. De remarcat este îmbună­tăţirea semnificativă a timpilor în cazul CEZ România, companie care asigură serviciul de distribuţie a energiei electrice în regiunea Olteniei, în contextul în care în 2014 cehii ieşiseră „campioni“ la durata întreruperilor în alimentarea cu energie.

Chiar dacă durata întreru­pe­rilor la nivel de ţară este în conti­nuare considerabil mai mare faţă de statele europene dezvoltare, există îmbunătăţiri majore faţă de anul 2009, de exemplu. Dacă la acel mo­ment, durata întreruperilor nepla­nificate din regiunea Moldovei era de peste 15 ore, acum aceasta s-a redus la jumătate. În Oltenia de exemplu, durata întreruperilor în 2009 era de aproape 16 ore. Anul trecut aceasta a fost de 6,5 ore.

La nivel de ţară, Enel Mun­tenia, compania care asigură distri­buţia de energie în zona Muntenia Sud, din care face parte şi capitala, a obţinut cel mai bun timp anul trecut, durata întreruperilor fiind de circa 3,7 ore, în uşoară scădere faţă de 2014. Dacă în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie România încă mai are de recuperat decalaje faţă de pieţele dezvoltate, un incident de luna trecută arată că sistemul energetic are vulnera­bilităţi şi în zona de transport.

La începutul lunii trecute, judeţele Argeş şi Vâlcea au rămas parţial fără lumină timp de mai bine de o oră. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, spunea la acel moment că Transelectrica poartă vina pentru situaţia apărută pentru că ar fi scos din funcţiune o linie pentru a toaleta nişte copaci, dar CEZ, compania de distribuţie din zonă, şi transportatorul de energie susţin că siguranţa sistemului nu a fost nicio clipă pusă în pericol în cele 75 de minute de întuneric.

Evenimentul de luna trecută aduce în prim plan, dincolo de problemele de ordin tehnic care eventual vor fi elucidate, situaţia generală din energie, un domeniu puternic politizat.

De exemplu, la Transelectrica în perioada 2012-2014 s-au schimbat nu mai puţin de şapte directori generali, ultimele modificări, de această dată în consiliul de administraţie al companiei, având loc în urma cu două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO