Companii

Moldovenii de la Trans-Oil au luat 25 mil. dolari de la BERD pentru un terminal de export

Moldovenii de la Trans-Oil au luat 25 mil. dolari de la...

Autor: Gabriel Razi

06.11.2014, 00:04 1268

Grupul moldovean Trans-Oil, controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, a luat un împrumut de 25 milioane de dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a-şi extinde terminalul de export de 50.000 de tone deţinut pe Dunăre pe graniţa româno-moldoveană şi la 120 de kilometri de fosta fabrică de ulei Ultex Ţăndărei, achiziţionată recent de grupul moldovean.

„Împrumutul va permite Trans-Oil să îşi extindă terminalul din portul Giurgiuleşti şi să achiziţioneze o altă facilitate de export în portul ucrainean Reni din apropiere“, se arată în anunţutul oficial al BERD.

Conducerea Trans-Oil Moldova nu a făcut niciun comentariu pe tema acestei investiţii.

Portul moldovean Giurgiuleşti se află în apropierea celui din Galaţi şi reprezintă singura poartă de ieşire către pieţele internaţionale de care dispune Republica Moldova.

Moldovenii au făcut primul pas în România la jumătatea acestui an prin achiziţia cu 10,5 milioane de euro a fabricii Ultex Ţăndărei, aflată în faliment. Intrarea în România a reprezentat pentru Trans-Oil şi prima mişcare pe pieţele din regiune având în vedere că anterior grupul de companii se concentrase pe afacerile din producţia, comerţul şi procesarea de cereale şi seminţe oleaginoase din Republica Moldova.

Intrarea din această vară a Trans-Oil pe piaţa uleiurilor vegetale din România marchează şi o aglomerare a unităţilor industriale din această industrie pe o rază de numai câteva sute de kilometri în regiunea de sud-est a ţării. În acest areal au fabrici francezii de la Expur (Slobozia), americanii de la Bunge (Buzău şi Lehliu) dar şi Argus (Constanţa).

Trans-Oil parcurge acum primele etape pentru a accelera fluxurile de procesare din fabrica din Ţăndărei, Ialomiţa iar compania a pus pe hârtie şi un plan de dezvoltare ce vizează şi investiţii în infrastructură, potrivit informaţiilor din industrie.

Piaţa seminţelor de floarea-soarelui din România este dublă faţă de cea din Moldova, iar producţia locală este cea mai mare din Uniunea Europeană.

România este o piaţă cheie pentru uleiurile vegetale în regiune în condiţiile în care consumul este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană iar fermierii produc suficientă materie primă atât pentru procesatori cât şi pentru exporturile de materie primă.

 

O piaţă de 300 mil. euro

În piaţa uleiurilor vegetale din România se fac afaceri de 300-400 milioane de euro anual şi cei mai mari jucători sunt Expur (Franţa) şi Bunge (Statele Unite). În  această industrie au mai rămas câţiva antreprenori care încearcă să ţină piept multinaţionalelor, printre aceştia numărându-se Ioan Niculae (două fabrici de ulei), Jihad El Khalil (are în construcţie o fabrică) sau familia Lupşică (Ardealul Carei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO