Companii

Monica Stătescu şi Simona Ungureanu, Filip & Company: Cum pot fi simplificate tranzacţiile de M&A. Noi reglementări care elimină formalităţile la transferul părţilor sociale în SRL-uri

Monica Stătescu şi Simona Ungureanu, Filip & Company:...
02.11.2020, 12:56 256

Până în prezent, în cadrul oricărei tranzacţii de achiziţie a unei companii, structurarea şi calendarul tranzacţiei au fost dictate în mare parte de forma societăţii target: societate pe acţiuni (SA) sau societate cu răspundere limitată (SRL). Forma companiei era foarte relevantă întrucât formalităţile de transfer al acţiunilor într-un SA erau semnificativ mai simple decât cele pentru transferul părţilor sociale într-un SRL.

Pe când transferul acţiunilor într-un SA se face, în principiu, printr-o simplă declaraţie făcută în registrul acţionarilor, transferul părţilor sociale într-un SRL necesită îndeplinirea a două condiţii: (1) transferul trebuia aprobat de asociaţii reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social al societăţii, şi (2) transferul nu devenea efectiv decât la data expirării unui termen de opoziţie de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii asociaţilor de aprobare a transferului, sau la data respingerii definitive a opoziţiei, dacă aceasta a fost formulată. Aveau dreptul de a face opoziţie la transfer creditorii societăţii target şi orice alte persoane care puteau justifica un interes.

În data de 30 octombrie 2020, Preşedintele României a promulgat Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea şi debirocratizarea transferului de părţi sociale şi a vărsării capitalului social prin modificarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile, care va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial (până la acest moment nu a fost publicată). Prin Legea nr. 223/2020, cele două condiţii menţionate mai sus au fost modificate, prima fiind flexibilizată, iar a doua eliminată complet.

  1. Flexibilizarea condiţiei privind aprobarea transferului de către ceilalţi asociaţi

În reglementarea anterioară, Legea nr. 31/1990 privind societăţile (în continuare “Legea societăţilor”) prevedea că orice transfer de părţi sociale către o persoană care nu este asociat existent trebuie aprobat de asociaţii reprezentând ¾ din capitalul social. Acest lucru însemna în mod practic că asociaţii care deţineau majoritatea respectivă puteau bloca transferul dorit de asociatul vânzător.

Legea nr. 223/2020 flexibilizează în mod semnificativ această condiţie prin faptul că permite asociaţilor să stabilească prin actul constitutiv o majoritate mai mică a asociaţilor care să fie necesară pentru aprobarea transferului sau chiar să elimine complet această condiţie. În practică, această modificare permite asociaţilor care nu au o relaţie foarte apropiată sau nu depind unul de celălalt în conducerea companiei să stabilească faptul că vânzarea către terţe persoane să se poată face liber, fiecare asociat putând să dispună de părţile sale sociale independent de voinţa celorlalţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO