Companii

Monitorul Preţurilor: Preţul mediu pentru uleiul de floarea soarelui a crescut în perioada ianuarie-martie 2022 cu 8,6%, la 9,17 lei pe litru

Monitorul Preţurilor: Preţul mediu pentru uleiul de...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2022, 16:42 668

Preţul mediu pentru uleiul de floarea soarelui a crescut în perioada ianuarie-martie 2022 cu 8,6%, la 9,17 lei pe litru, arată datele colectate de platforma Monitorul Preţurilor lansată de Consiliul Concurenţei.

Cel mai mic preţ la ulei înregistrat în luna martie a fost de 3,69 lei/litru, în timp ce cel mai mare preţ a fost de 11,29 lei/litru.

Potrivit INS, preţul uleiului era în februarie 2022 cu 26% mai mare faţă de perioada similară din 2021.

Preţul mediu are la bază datele încărcate de principalii retaileri în platformă, respectiv Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Mega Image, Penny, Profi şi Selgros, şi acoperă 37 dintre mărcile prezente în magazinele de tip supermarket-hypermarket, printre care: Argus, Ardealul, Apus, Floriol, Spornic, Olpo, Surâsul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Ulvex, dar şi mărcile proprii ale fiecărui retailer..

În luna februarie, preţul mediu a fost cu 3,8% mai mare decât în ianuarie, iar în martie avansul lunar a fost de 4,7%.

Potrivit Consiliului Concurenţei, aceste creşteri de preţuri pot fi rezultatul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi al apropierii sărbătorilor pascale, perioada în care tendinţa de achiziţionare a produselor alimentare este în creştere.

 “Recomandăm consumatorilor utilizarea aplicaţiei Monitorul Preţurilor pentru a se informa asupra preţurilor la produsele alimentare. O simplă căutare pe această aplicaţie, va genera cele mai bune opţiuni din punct de vedere al preţurilor pentru toate alimentele, inclusiv pentru toate mărcile de ulei de floarea soarelui. În acest fel, consumatorii nu vor cumpăra produsele cele mai scumpe şi se pot orienta spre magazinele cu preţuri mai bune”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Inflaţia anuală a ajuns la 8,53% în februarie 2022, în accelerare faţă de luna ianuarie când a atins 8,35%, arată datele  Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO