Companii

Monsson, cel mai puternic dezvoltator de energie verde: De anul viitor se dă startul pe marile şantiere noi de eoliene şi solare. Costurile au scăzut, randamentele au crescut

Monsson, cel mai puternic dezvoltator de energie verde:...

Autor: Roxana Petrescu, Iulia Apostoiu

11.08.2021, 00:08 8310

Noul val de proiecte eoliene vine cu turbine enorme, de 7 MW, de 2,5 ori mai mari decât cele existente acum, efervescenţa din piaţă fiind la cote maxime.

În 2022, România va vedea primele sale turbine noi ridicate după în­gheţul total al industriei din 2014 şi deşi de data aceas­ta obsta­cole­le ţin mai degrabă de in­fra­structură, teh­nologia poa­te suplini lipsurile din re­ţele, a declarat Sebas­tian Enache, business de­velop­ment manager al Monsson-PLC, în ca­drul emisiunii de business ZF Live.

„Începând de anul viitor în România pro­ba­bil atât proiectele noas­tre cât şi proiec­tele al­tora vor începe să se con­stru­ias­că, astfel că es­timez că 200-300 MW pe an în primii doi ani după care în jur de 500 de MW noi în fie­care an se vor construi din zona de parcuri eo­liene şi parcuri fotovoltaice“, a spus Enache, om cheie în cadrul celui mai pu­ternic dez­voltator local de proiecte verzi, care-l are în spate pe omul de afaceri Emanuel Muntmark.

Recent, Monsson a vândut către grupul Elec­trica un portofoliu de proiecte eoliene şi so­lare de 207 MW, după ce la începutul anu­lui a bătut palma cu italienii de la Enel Green Power, bra­ţul de energie verde al gru­pu­lui Enel, pentru un por­tofoliu de 1.000 MW.

„Vor fi aduse în Ro­mânia turbine noi, de 5-7 MW, cu o înăl­ţime de 150 de me­tri (ho­telul In­terCon­tinental mă­soa­ră 90 de me­tri - n.red.), o eficienţă de 32-40%. Şi deşi creş­terea mate­rialelor de construcţie se re­simte şi în industria de regenerabile, 1 MW eolian gata construit poate ajunge la un preţ de aproximativ 800.000 euro, în timp cel foto­voltaic nu depăşeşte 600.000 de euro pe MW“, a mai spuns Enache. Practic, anul vi­itor domeniul ar putea ve­dea proiecte fina­li­zate de peste 200 mil. euro pen­tru ca apoi valoarea aces­tora să creas­că până la 350 mil. euro.

În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW. „Proiectele verzi au, dintre toate proiec­te­le de energie, cea mai mică durată de rea­li­za­re, de la primii paşi până la finalizarea cons­truc­ţiilor, de circa 16-18 luni.“

La nivelul întregului sistem, la acest mo­ment funcţionează circa 1.400 MW în cen­trale so­lare şi circa 3.000 MW în eoliene. Spre com­pa­raţie, un reactor al centralei nu­cleare de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW, dar funcţionează aproape în bandă pe tot timpul anului.

Reprezentantul Monsson a mai precizat că în cadrul proiectelor dezvoltate de grup, circa 20% din capacitate este reprezentată de so­luţii de stocare a energiei. Enache mai spu­ne că şi în cazul soluţiilor de stocare a ener­giei, cos­turile s-au redus semnificativ odată cu avan­sul tehnologic, această com­ponentă fiind esen­ţială pentru domolirea caracterului volatil al energiei verzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO