Companii

Montarea repartitoarelor de căldură devine obligatorie din 2016

Montarea repartitoarelor de căldură devine obligatorie...

Autor: Carol Dan

22.09.2015, 08:30 10319

Locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze până la 31 decembrie 2016 repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice.

Din cele 1,3 milioane de apartamente conectate la sis­te­mul centralizat de încălzire, mai puţin de jumătate sunt dotate cu astfel de repartitoare, potrivit informaţiilor furnizate de ista România, subsidiară a grupului german ista, cu afaceri de peste 780 mil. euro anul trecut la nivel mondial.

„La nivel european, România are unul dintre cele mai scă­zute grade de contorizare, de doar 41%, la polul opus aflân­du-se Germania şi Danemarca, cu un grad de con­to­ri­zare de 100%“, arată ista România.

Dotarea unui apartament cu repartitoare de căldură costă, în medie, 500 de lei, iar investiţia poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire, potrivit ista România. În prezent, din cele 1,3 milioane de apartamente, sunt dotate cu repartitoare peste 530.000, ceea ce ar plasa această piaţă la aproape 270 mil. lei (peste 61 mil. euro). Principalii jucători din această piaţă sunt ista, Techem Energy Services şi Elsaco Brunata. Potrivit datelor de pe site-ul Minis­terului de Finanţe, Elsaco Brunata (subsidiară a grupului danez Brunata) a avut anul trecut afaceri de 8,6 mil. lei, iar Techem Energy Services (din gru­pul german Techem) a raportat un rulaj de 9 mil. lei.

Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură vine  din faptul că România, ca membru al blocului comunitar, a adoptat legislaţia euro­pea­nă din sectorul eficienţei ener­getice, care prevede ca până în 2020 toate statele din Uniunea Europeană să îşi crească cu 20% eficienţa consu­mu­lui de energie. Ista, care are 68 de an­gajaţi în România, esti­mează că în acest an va înre­gistra o cifră de afaceri de aproximativ 20 mil. lei (4,5 mil. euro), în uşoară creş­tere faţă de 19,3 mil. lei anul tre­cut. Profitul com­paniei este de aşteptat să se situeze între 1,5 şi 2 mil. lei, de la nivelul de 2,9 mil. lei în 2014. Ista a montat repartitoare în aproximativ 250.000 de apartamente în România şi se aşteaptă ca numărul clienţilor să avanseze în acest an cu 10%.

„Repartitoarele sunt produse în fabrica noastră din Ger­ma­nia. Se montează atât în imobilele racordate la sistemul cen­tralizat de furnizare a energiei termice, cât şi în cele cu sis­tem propriu“, arată ista România. La nivel mondial, ista are 4.700 de angajaţi în 25 de ţări din întreaga lume şi deserveşte circa 12 milioane de con­su­ma­tori din clădiri rezidenţiale şi comerciale. Principalii clienţi ai ista România sunt asociaţiile de proprietari din blocurile de lo­cuinţe, dezvoltatori imobiliari, clădiri de birouri şi centre comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels