Companii

Mucibabici, Deloitte: Scăderea de la BVB determină o lipsă de încredere în piaţă

 Mucibabici, Deloitte: Scăderea de la BVB determină o lipsă de încredere în piaţă

Autor: Bogdan Alecu

09.08.2011, 13:36 659

George Mucibabici, preşedintele DeloitteRomânia, spune că scăderea Bursei de Valori Bucureşti va influenţadirect pe cei care investeau până acum pe BVB şi care implicit sevor orienta acum către active mai puţin riscante, precum depozitelebancare.


"Cum va afecta economia reală este greu despus în contextul în care BVB este o bursă marginală şi nureprezintă un indicator real al economiei precum cele din Vest încondiţiile în care nu avem companii mari listate la bursă. Singurulimpact care îl putem estima este cel determinat de lipsa deîncredere în piaţă. Sunt afectaţi direct cei care investeau pânăacum la bursă, care acum se vor orienta către depozitele bancare şiactive mai puţin riscante. Acum toţi investitorii se îndreaptă spreactive de siguranţă precum aurul, care vedem că este pe un trendascendent, sau francul elveţian", a declarat GeorgeMucibabici.



Pieţele europene şi-au adâncit declinul în prima parte aintervalului de tranzacţionare, în condiţiile în care nu aparenicio ştire despre iniţiative noi a guvernelor şi băncilor centralepentru stoparea volatilităţii. La Bucureşti se profilează unadintre cele mai mari scăderi din istoria Bursei, indicele BET fiindla -11%, iar cel BET-FI al SIF-urilor la -12%.



Potrivit preşedintelui Deloitte România evoluţia BVB este strânslegată de ce se întâmplă pe bursele din SUA şi Europa de Vest,România fiind acum mult mai conectată la piaţa internaţională caacum zece ani. "Bursa americană a scăzut datorită lipsei deîncredere în politica monetară. Statele Unite, motorul economieimondiale dă acum semne că ar avea probleme inclusiv pe fondul uneiinstabilităţi politice, care a generat o criză de încredere înpiaţă. Celălălt motor al economiei mondiale, Europa, dă şi el semnecă ar avea probleme. Atunci când se discută de problemele datorieipublice a Italiei, o ţară din G7, se aduce imediat în discuţiestabilitatea Uniunii Europene", a subliniat GeorgeMucibabici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO