Companiile cu capital străin au avut în perioada 2008-2014 un sold al profitului net, calculat ca diferenţă între profitul şi pierderile nete raportate, de numai 2,5 mld. lei. Acelaşi indicator în cazul antreprenorilor a fost de 55 mld. lei, potrivit datelor Registrului Comerţului.
„Amplitudinea mişcărilor este mult mai mare în cazul companiilor mari, terenul pe care joacă multinaţionalele. De exemplu, dacă ne uităm numai la sistemul bancar, pierderile raportate de bănci în ultimii ani au ras profitul raportat de întregul sistem privat străin, iar acest lucru poate explica diferenţele din bilanţurile companiilor“, spune Codruţ Pascu, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger.
În România sunt numai 35 de firme controlate de antreprenori care au trecut de 500 mil. lei în 2014, adică 15% din numărul total de companii care au trecut de acest prag în economia românească. Restul de 85% este împărţit între câteva companii de stat, dar majoritatea sunt multinaţionale. Analiza ZF nu ia în calcul firmele cu capital de stat, o felie în jurul a 100 mld. lei anual cifră de afaceri.
În patru din ultimii şapte ani pierderile nete raportate de capitalul străin din economie au fost mai mari decât profitul net, în timp ce capitalul privat românesc a raportat în toţi cei şapte ani profituri mai mari decât pierderile.
„În criză, antreprenorul român s-a speriat şi a restructurat, înainte nu era atent la dimensiunea organizaţiei, mai ales că era implicat emoţional“, crede Aliz Kosza, strateg de business, care a condus în trecut patru multinaţionale din industrii diferite.
Restructurarea companiilor antreprenoriale se vede şi în datele statistice, care arată că peste 720.000 de angajaţi au părăsit firmele cu capital privat românesc în criză. Cu toate acestea, antreprenorii au rămas în continuare cel mai mare angajator din mediul privat, cu o pondere de 67% din salariaţi faţă de 33% la multinaţionale. În 2008 însă, antreprenorii aveau 73% din cei 4,3 milioane de oameni care lucrau în mediul privat.