Companii

Natuzzi, profit de 14,2 mil. euro din canapele

30.04.2007, 21:07 39

Italsofa Romania, unul dintre primii trei jucatori de piata locala de mobila, a inregistrat anul trecut un profit net de 50 mil. lei (14,2 mil. euro), cu aproape 40% mai mult comparativ cu nivelul inregistrat in 2005 de 36 mil. lei (10 mil. euro), potrivit informatiilor furnizate ZF de catre reprezentantii companiei.
Italsofa este parte a grupului Natuzzi, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de canapele. In 2005, profitul Italsofa Romania a fost cu 1,7% mai mic decat cel din 2004, de 37,5 mil. lei (9,25 mil. euro). Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 267 mil. lei (75,7 mil. euro), cu aproape 20% mai mult ca in 2005.
Italsofa si-a bugetat pentru 2007 o cifra de afaceri de 84 mil. euro, in crestere cu peste 10% fata de anul trecut. Italienii analizeaza de asemenea posibilitatea intrarii pe piata de retail locala.
Compania a derulat anul trecut investitii de peste 2,5 mil. euro in cresterea capacitatii de productie, proiectul fiind demarat la inceputul anului 2005.
Italienii detin la Baia Mare doua centre de productie pe o suprafata de peste 65.000 de metri patrati care au o productie zilnica de aproximativ 2.300 de locuri (unitatea de masura la vanzarea unei canapele).
Itlasofa Romania este detinuta in proportie de 99,99% de Natuzzi Netherlands, restul titlurilor revenind Natuzzi Spa, potrivit datelor furnizate de companie.
Natuzzi produce la Baia Mare doar canapele din piele si microfibra, care sunt exportate in proportie de 99%, in principal pe pietele din Uniunea Europeana.
Italsofa colaboreaza in prezent cu un singur client pe piata romanesca, compania Linea Mex.
Produsele Natuzzi sunt confectionate din materie prima achizitionata in proportie de 85% de la furnizori din Romania, printre acestia numarandu-se Kronospan, Euroform sau RomSilva. Restul materialelor sunt importate din Italia, unul dintre principalii furnizori fiind Gruppo Frati. Grupul Natuzzi are in total 25 de fabrici din care 21 in Italia, 2 in Brazilia, una in China si una in Romania.
Compania este din 1993 cotata la Bursa din New York. In Romania, pe langa productia de canapele, Natuzzi se mai ocupa si de procesarea bustenilor si a lemnului.
Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Itlasofa, Parisot, Staer, Silvarom, Alprom. Profiturile jucatorilor au fost erodate in ultimii ani de activitatea slaba de la export, pusa pe seama aprecierii leului in raport cu principalele valute de referinta, euro si dolarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO