Companii

Natuzzi: Vizam o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro

01.04.2003, 00:00 99

Cererea de canapele de piele de pe piata vestica va determina o crestere de zece ori a productiei la fabrica detinuta de grupul italian Natuzzi din Baia Mare, apreciaza oficialii Italsofa Romania, firma detinuta de producatorul italian de mobila. "In anul 2002, cifra de afaceri realizata a fost de opt milioane euro, iar cresterea estimata va duce la o cifra de afaceri de 80 milioane euro pana la sfarsitul anului 2004", a declarat pentru Ziarul Financiar Francesco Stasolla, vicepresedinte al Italsofa Romania.
El a precizat ca previziunile se bazeaza pe realizarea unei investitii de circa 25 de milioane de euro in extinderea fabricii, care va duce totalul investitiilor realizate de Natuzzi in Romania la 55-60 de milioane de euro. In plus, capacitatea actuala de productie este deja folosita mai mult decat anul trecut. "Fata de acum doua luni, productia noastra s-a triplat in prezent, ajungand la 300 de canapele pe zi", a precizat Stasolla.
Ca urmare, pentru acest an se estimeaza o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de valoarea inregistrata in anul anterior.
"Principalele motive pentru care s-a decis extinderea activitatii fabricii de la Baia Mare sunt realizarile avute pana in prezent, dar si cresterea cererii de produse cu marca Italsofa pe piata vestica", a mai spus vicepresedintele companiei.
Natuzzi realizeaza la Baia Mare canapele, tabureti si fotolii cu tapiterie din piele, toata productia fiind exportata. Chiar daca canapelele Natuzzi pot fi gasite in magazinele Mobexpert, acestea nu sunt livrate direct de la Baia Mare, spune Stasolla. "Italsofa primeste comenzile din Italia, dar produsele sunt livrate exact in tarile din care au fost facute comenzile. Pana acum nu am vandut in Romania si cred ca de-abia la inceputul anului viitor vom intra direct pe piata romaneasca", a explicat oficialul firmei.
Italsofa Romania acopera in principal piata europeana, deoarece, conform strategiei Natuzzi, celelalte piete sunt acoperite de alte capacitati de productie ale Italsofa: piata americana este acoperita de Italsofa Brazilia, iar piata asiatica de Italsofa Shanghai.
Cu toate acestea, canapelele din Romania au ajuns si in Statele Unite sau China, dar principalele piete ale fabricii sunt Marea Britanie, Franta si peninsula scandinava.
Pretul mediu al unei canapele produse la Baia Mare este de 600-700 de euro, insa in magazine o canapea poate ajunge la peste 1.000 de euro.
Principalele directii de dezvoltare in urmatorii ani vor fi cresterea gradului de utrilizare a materiilor prime si componentelor produse pe plan local, dar si diversificarea productiei. "Fiind unul dintre cei mari producatori mondiali de canapele, bineinteles ca activitatea principala va ramana productia de divane, dar un accent deosebit va fi pus pe productia de semifabricate de lemn si perne destinate exportului", a spus Stasolla.
Pe de alta parte, firma cauta furnizori locali, care sa livreze componentele care se importa in prezent. Potrivit oficialului citat, in prezent 60-70% din materialele utilizate sunt importate.
Pe plan mondial, in ultimul an industria mobilei a suferit o depreciere a cererii data fiind situatia economica mondiala, insa grupul Natuzzi a anuntat cresteri ale vanzarilor. Natuzzi a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 805 milioane euro, in crestere cu 2,4% fata de rezultatul inregistrat in 2001. Profitul net s-a ridicat la 91,4 milioane de euro, cu 20% mai mult decat in anul anterior.
Fondat in anul 1959 de Pasquale Natuzzi, grupul italian proiecteaza, produce si comercializeaza mobilier pentru locuinte. Natuzzi este cel mai mare producator de mobila din Italia si unul liderii mondiali in domeniul mobilierului de lux, cu tapiterie de piele. Produsele Natuzzi sunt exportate pe 123 de piete, de pe cinci continente. Titlurile Natuzzi sunt tranzactionate de aproape un deceniu la Bursa de Valori din New York (NYSE).

Piata mobilei
Circa trei sferturi din mobila fabricata in Romania este exportata, astfel ca exportul de mobila a avut anul trecut o crestere semnificativa, ajungand la 614,4 milioane de dolari, cu aproape 23% mai mult decat in 2001. Totusi, aprecierea euro in raport cu dolarul a favorizat exportatorii autohtoni. Pe de alta parte, importurile de mobilier au inregistrat o crestere de 23,6%, ajungand la 98,9 milioane de dolari. Mobila din import a ajuns sa acopere aproximativ 40% din piata interna de mobila a Romaniei, spune Aurel Rizea, presedinte executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). El adauga ca majorarea importurilor are efecte directe asupra producatorilor autohtoni, care se confrunta astfel cu o concurenta puternica.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO